24.04.2024 | 16:08

Българска народна музика звуча в рамките на Празника на народите в Милано

Снимки: Асоциация за българска култура „Нашенци“, Милано

Асоциацията за българска култура „Нашенци“ в Милано, Италия се включи в деветото издание на Празника на народите, организирано от община Милано. Това е събитие, чиято основна идея е да покаже красотата на мултикултурното общество, съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА от екипа на „Нашенци“. 

Освен сънародниците ни, участие взеха още формации от Индонезия, Перу, Румъния, Колумбия, Тунис, които представиха танци, ритуали и костюми. 

„Публиката бе завладяна с „Момински танц“, а българската народна музика и този път подейства като магнит и събра различни народи в традиционното право тракийско хоро. „Нашенци“ участват в това събитие всяка година от първото издание през 2014 г. до последното, проведено през настоящата“, допълниха от асоциацията.  

Фолклорна група „Нашенци“, Милано е създадена през месец септември 2013 г. и тази година ще отбележи своята десета годишнина. Формацията е създадена, за да запълни липсата на българско, културно средище в Милано и околията. Основна дейност на групата са уроците по народни танци и танцови разработки за любители, които имат желание да се научат на български народни танци.

Асоциация за българска култура е сдружението, което от 11 април 2014 г. юридически започва да представлява „Нашенци“-те от Милано, а на по-късен етап – съответно през 2019 г. и от Верона и Перуджа. Последната присъединила се група е от 2020 г. в Сан Бонифачо.

Асоциацията участва периодично в културни форуми, организирани от община Милано или други местни асоциации, като се стреми да представи българския бит и култура. „Нашенци“ ежегодно организира инициативи, посветени на българските празници. 

Сред организираните от Асоциация за българска култура празници са Хвърляне на Светия кръст във водите на река Адда; Голямото хоро по случай 3 март, което се случва на площада пред катедрала Дуомо; Шествие с българската азбука по случай 24 май и други.

В редиците на асоциацията от 2015 г. е сформиран и хор „Нашенки“. През 2018 г. групата беше домакин на пътуващия събор „На мегдана на другата България“, който събра на мегдана в Милано над 2000 българи от цяла Европа.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights