20.07.2024 | 13:44

Български камерен оркестър – Добрич с концерт на 21 март със солисти Йоанна Русева – цигулка и Гийом Венсан / Франция / – пиано

Предизвикалите възторг у публиката миналия септември, Йоанна и Гийом пак ще се представят в Добрич, но този път като солисти на нашия камерен оркестър на 21 март от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. Маестро Арто Чифчиян, след като присъства на техния концерт, без колебание ги покани да музицират заедно с нашите изпълнители под неговата диригентска палка.
С този концерт Български камерен оркестър – Добрич е поканен да открие Европейски музикален фестивал Варна на 23 март в Градска художествена галерия – Варна, което е още едно признание за високия професионализъм на нашия оркестър.
https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkrivat-Evropeiskiyat-muzikalen-festival-Varna-2023-1578209
Да припомним накратко биографиите на солистите.
Йоанна Русева завършва НМУ „Любомир Пипков”, София в класа по цигулка на Благородна Танева, а през 2022 г. получава бакалавърска степен по цигулка от Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Специализирала е в майсторски класове на Минчо Минчев, Захар Брон, Пиер Амоял, Огюстен Дюме, Антон Сороков, Елизабет Кропфич. Йоанна е отличена с награди на 16 конкурса, между които Недялка Симеонова (2011), Добрин Петков (2008), „Коциян“ в Чехия (2008), Млади виртуози, София (2013). Финалист е на международния конкурс „Давид Ойстрах” 2013 в Москва. През 2017 е отличена на конкурса „Андреа Постачини”, а през 2018 на конкурса „Щефани Хол” получава и диплом от Виенското общество за струнни инструменти. През 2019 тя е лауреат на специална награда и наградата на публиката на конкурса „Шимон Голдберг” в Майнц, Германия, както и специална награда на конкурса „Антон Рубинщайн” в Дюселдорф, Германия. Била е солист на оркестъра на Класик ФМ Радио, на филхармониите в Бургас, Видин, Враца и Плевен. Има участия със Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 дебютира в Glaesender Saal в Музикферайн във Виена.
Гийом Венсан започва да учи пиано на 7-годишна възраст и изнася първите си концерти, когато е само на 10 г. На 18 г. завършва Парижката консерватория с магистърска степен по пиано. От 2018 до 2020 г. продължава образованието си в Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Брюксел в класа на Луи Лорти. От октомври 2020 г. учи при Аведис Куюмджиян в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена. Гийом е носител на множество награди, сред които особено престижна е третата голяма награда от конкурса „Маргарита Лонг – Жак Тибо” в Париж. През 2014 г. е обявен за Instrumental Soloist Revelation във Victoires de la Musique – годишна френска церемония по награждаване, на която наградата се връчва от френското Министерство на културата за изключителни постижения в музикалната индустрия. Гийом Венсан свири като солист в редица престижни зали като Сантори хол в Токио, Барбикан хол в Лондон, Театър Шанз-Елизе, залите Pleyel и Gaveau в Париж, Двореца на изкуствата в Будапеща, Катарската опера в Доха, Симон Боливар Хол в Каракас и St Martins-in-the-Fields в Лондон. Бил е солист на Оркестъра на радио Франкфурт, Филхармония Будапеща, оркестров ансамбъл Каназава – Япония, филхармоничен оркестър Канагава – Япония, Националния Оркестър на Бордо, Orchester Lamoureux – Париж, Orchester National du Capitole de Toulouse, Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Симон Боливар и др. Работи с изтъкнати диригенти като Марк Минковски, Туган Сохиев, Сейкио Ким, Файсал Каруи, Олари Елтс, Джошуа Дос Сантос, Ари Ван Бик и Джошуа Вайлерщайн. Гийом е чест гост на много фестивали във Франция като солов и камерен музикант – клавирните фестивали в Лил и Тулуза, Шопеновия фестивал в Париж, фестивала Pianos en Valois в Ангулем, Великденския фестивал и Музикален август в Довил, Международния фестивал на класическото пиано в Биариц, фестивалите Les Grands Crus Musicaux и “Духът на пианото” в Бордо, Фестивалът в Рок д’Антерон. В допълнение към многобройните звукозаписи за Warner Records, Гийом Венсан записва два солови проекта за лейбъла Naive – двоен диск с Прелюдиите на Рахманинов, издаден през ноември 2012 г., и Black Liszt през декември 2019 г. с малко известни произведения на Ференц Лист. От 2019 г. е почетен член на Центъра за сценични изкуства Le Volcan и постоянен артист на Fondation Singer-Polignac в Париж.

ПРОГРАМА:
Кристоф Глук – Увертюра към операта „Алцеста“
Макс Брух – Серенада върху шведски народни песни
Феликс Менделсон – Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър

Билети от 16.30 ч. в залата. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи – 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights