30.05.2024 | 18:33

Български камерен оркестър – Добрич с гост диригент Николета Попова и солист Виктор Теодосиев – валдхорна с концерт на 25 октомври

Наситената културна програма на общината продължава с концерти на утвърдени и изгряващи музиканти. На 25 октомври от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ на сцената ще се срещнат долетялата от Гран Канария Николета Попова като гост диригент на нашия камерен оркестър и солист Виктор Теодосиев – ученик в НМУ „Любомир Пипков“, София, все по-често присъстващ в афишите валдхорнист.
А Български камерен оркестър – Добрич отново проявява завиден професионализъм при работата с гостуващи диригенти и солисти.
За Николета Попова знаем, че е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на нашия оркестър още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист на детски такива. Завършила е хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 г. преподава специалност Дирижиране в Conservatorio Superior de Música de Canarias / Консерваторията на Канарските острови/ и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира с Lithuanian State Symphony Orchestra, следват концерти и с Hungarian National Symphony Orchestra Szeged. Преподавателите, при които се е обучавала са имена като Крум Максимов, Атанас Варадинов и Теодора Павлович, Йоханес Принц, Пиер Анджело Пелуки и др. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл.
Виктор Теодосиев е роден през 2005 г. в София, в семейството на музиканти. Той е трето поколение валдхорнист – неговият дядо е дългогодишен член на Симфоничния оркестър на БНР, а неговият баща е соло валдхорнист на същия оркестър и професор по валдхорна в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София. Виктор започва да свири на валдхорна на 12 г. като получава първите уроци от своя баща – Ясен Теодосиев. Неговият талант е забелязан от музикантската общност още в първите месеци на обучението и той е поканен да участва в многобройни концерти и продукции. През 2018 г. е активен участник в майсторския клас на изтъкнатия валдхорнист и изпълнител на алпийски рог Аркадий Шилклопер (Русия, Германия) в НМА. През 2019 г. е приет в НМУ „Л. Пипков” – София на първо място с най-висок успех от всички изпълнители на духови инструменти в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. Виктор Теодосиев участва в състава на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” – 2019, който включва участници от 11 европейски държави. Оркестърът изнася мащабен концерт на прочутия Римски стадион в Пловдив, като концертът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Същата година е активен участник в Summer Music Academy Kroměříž в класа на световноизвестния чешки валдхорнист Радек Баборак. Той е най-младият активен участник сред валдхорнистите в Академията. С негово изпълнение на концерт за валдхорна от Моцарт е открит първият от поредицата концерти на Академията. Някои от наградите и призовете на младия музикант:

 • Първа награда от II Международен конкурс за изпълнители като част от „Трявна Арт Фестивал” 2020 и носител на специалната награда – солист на Габровски камерен оркестър.
 • Първа награда сред всички изпълнители на духови инструменти във възрастова група 14-17 години в “INTERNATIONAL MOSCOW MUSIC COMPETITION” 2020 (Русия).
 • Първа награда в “KING’S PEAK INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION” 2021 г. (САЩ).
  -Първа награда от XXIX Международен конкурс за композитори, камерни ансамбли и инструменталисти „Музиката и Земята” 2021 – София
 • Grand Prix сред валдхорнистите от всички възрастови категории от Eurochestries International music competition 2021 – Франция и две специални награди – солист на Eurochestries symphony orchestra и участие в поредица от камерни концерти
 • Първа награда с трио „Лауреат” в V Международен конкурс за камерна музика и индивидуални изпълнители „Проф. Асен Диамандиев” 2021
 • Първа награда от XXIX Международен конкурс „Музиката и Земята” 2021 г. – София.
 • Първа награда и златен медал от ХХVII Национален конкурс ,,Светослав Обретенов”- Провадия
 • Първа награда от London Classical Music Competition 2022
 • Първа награда от Tokyo International Youth Competition 2022 г. – Япония
  Макар и толкова млад, той често е канен за концерти – като солист, оркестрант и камерен изпълнител. Тази година е свирил в Италия с оркестъра на Андреа Бочели, във Франция с международен духов квинтет, в Приморско – с Младежката филхармония. Солист на редица наши оркестри, сред които камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Академичен симфоничен оркестър, Камерен оркестър „Орфей”, Габровски камерен оркестър, Камерен оркестър „Дианополис”, Камерен оркестър – Хасково, Разградска филхармония и др. Първи валдхорнист на Младежка филхармония „София” при НМУ „Л. Пипков”.
  Програмата за концерта в Добрич:
  Енрике Гранадос – Интермецо из оп. Гойескас
  Енрике Гранадос – Андалуза
  Хоакин Турина – Молитвата на тореадора
  Йозеф Хайдн – Концерт за валдхорна и стр. орк. № 1 Ре мажор
  Пьотр Илич Чайковски – Серенада за струнен оркестър

Билети от 16.30 ч. в деня на концерта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights