20.07.2024 | 6:03

Български съкровища ще гостуват на музея „Фийлд“ в Чикаго

Снимка: Българо–американска културна асоциация

Български съкровища ще гостуват в природонаучния музей „Фийлд“ в Чикаго в рамките на изложбата „Първите владетели на Европа“. Експозицията ще бъде открита на 31 март, съобщиха в страницата си във Фейсбук от Българо-американската културна асоциация.

В изложбата ще бъдат показани експонати от България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Унгария, Хърватска и Черна Гора. Те ще бъдат изложени за първи път извън държавите, в които са открити. 

България ще бъде представена с експонати от Националния исторически музей,  Регионалния исторически музей в Русе и Регионалния исторически музей във Варна.

Както БТА писа – в миналогодишното издание на изложбата страната ни изпрати по-голямата част от съкровището от могилата Маломирово-Златиница в Южна България, включително златен венец, златен пръстен, наколенник и ритон. Отвъд Океана замина и Боровското съкровище, което е изложено в НИМ, но е собственост на музея в Русе.

Мисията на Българо-американската културна асоциация е да изучава, опазва и популяризира българската култура и изкуство във всичките им форми. Организацията провежда обучения по изкуства, популяризиране и споделяне на информация. Визията на асоциацията е да обогатява българската общност чрез изкуствата. Участва в различни събития, като изгражда силни регионални партньорства и сътрудничество с други общности.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights