13.04.2024 | 12:55

БЪЛГАРСКИ ТЕАТЪР, ДРАМАТУРГИЯ И ТВОРЧЕСКИ СРЕЩИ В ЕВРОПА

Снимки: “Арт Театър” Берлин

“Арт Театър” Берлин започна мащабна културна програма насочена към българите в чужбина. Тя включва театрални спектакли по текстове на изключителния драматург Яна Борисова, съпътствани от образователни и творчески срещи с артистите участващи в различните постановки. Всички
български училища извън страната са основен приоритет на тази инициатива.
На 15-ти март започна турнето на “Арт Театър” Берлин, в което всички българи, които живеят в чужбина могат да се срещнат и насладят на съвременната българска драматургия в изпълнение на
едни от най-добрите актьори в България.


Няколко спектакъла по текстове на изключителната Яна Борисова обиколиха Германия. В Мюнхен „за любовта…и Най-смешната нощ“ взриви залата на гимназията “Вили Граф” и доказа, че не случайно билетите за тези представления се разпродават за дни. Александър Сано, Лилия Маравиля, Петър Антонов и Яна Борисова споделяха от сцената тайни и откровения за любовта по начин, по който никой досега не е правил, под нестихващите смях и аплодисменти на
публиката, която не искаше да се раздели с актьорите дълго време след края на представлението.
На следващия ден турнето продължи в Нюрнберг и Берлин, където бяха представени спектаклите „за любовта…и Най-смешната нощ“ и „Място наречено другаде“ (с награди “Икар” и “Аскеер” за 2023 г.) с участието на великолепните Боряна Братоева и Петър Антонов.
Докато публиката в “Пфеферберг” театър в Берлин на крака аплодира повече от 15 мин изпълнението на любимите си артисти, в Нюрнберг преди представлението, към актьорите се присъедини и Петър Дочев.


Там трупата проведе емоционална среща с децата от българското училище, в която актьорите разказваха за личните си избори на професия, смисъла на изкуството и любовта към театъра.
Тези срещи са част от програмата за разпространение на българската култура на Арт Театър Берлин и всички български училища в Европа могат да преживеят това, което изживяха децата в Нюрнберг.
На 17-ти март във Франкфурт към актьорския състав се присъедини и Дарин Ангелов и заедно с колегите в зала “Заалбау” отново се случи една незабравима и емоционална театрална нощ, която отново доказа, че българският театър и драматургия са уникални емоционални посланици и пазители на националната ни и европейска идентичност.


Първата част на турнето за български театър и драматургия завърши в София на 18-ти март с представлението „Нощните Рицари“, в което изключително талантливите млади актьори отново вдигнаха цялата зала на крака, изричайки текстове за любов.
Турнето на “Арт театър” Берлин ще продължи до края на годината и ще обхване голям брой градове и български училища в цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights