Български филм получи голяма награда на международен фестивал в Турция

Снимка: БНТ

Научнопопулярният филм, продуциран от БНТ – „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, е спечелил наградата в категория „Телевизионни програми“ на Международния фестивал за туристически филми в Анталия, Турция, съобщават от БНТ.

По думите им лентата е била в надпревара с над 300 продукции от 39 държави. 

Проектът, създаден по идея на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, разкрива представите за света и космоса на древните египтяни. Автор, сценарист и разказвач във филма е доц. д-р Теодор Леков – египтолог, преподавател от Българския институт по египтология към Нов български университет и директор на Българската археологическа мисия в Египет.

„Изключително съм щастлив, че посланието на филма е достигнало до журито и публиката на фестивала. Целта на нашия професионален и много задружен екип беше да предадем духа на времето, изграждайки своеобразен мост към настоящето. Благодаря за високата оценка на международното жури!“, казва режисьорът Станислав Терзиев-Стенли.

Редактор, консултант и координатор „Международни отношения“ на проекта е Деница Такева – египтолог, докторант в НБУ, председател на Българското египтологическо общество. Кадрите са заснети от операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *