18.07.2024 | 14:03

Вагнеровият фестивал на Софийската опера започва с премиера на операта „Лоенгрин“

Утре13 юни се открива Вагнеровият фестивал на Софийската опера – начинание, което издига престижа на националния театър в световен мащаб. 

За поредна година фестивалът ще започне с премиера. Този път това е романтичната опера „Лоенгрин“, чиято премиера е била във Ваймар през 1849 год. Завесата ще бъде вдигната на 13 юни. Диригент ще бъде Константин Тринкс, участват хор и оркестър на Софийската опера и мъжкия хор на БНР. Очаква ни една изключително философска визия и режисьорска интерпретация, произлезли от необятното въображение на Пламен Карталов. Сценографията е на Ханс Кудлип в сътрудничество със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер, а костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче.

В първия спектакъл ще участват Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Венцеслав Анастасов, Габриела Георгиева, Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Във второто представление на 23 юни ще пеят Саймън О’Нийл, Радостина Николаева, Томас Вайнхапел, Мариана Цветкова, Стефан Владимиров, а на диригентския пулт ще застане Евън-Алексис Крист.

„Лоенгрин“ е алегория на християнския идеал за свобода и надежда, за спасение на човечеството от всякакви несправедливости. Вагнер е творец-реформатор, чиято музика пророчески разтваря криле за бъдещето на изкуството.“ – споделя Пламен Карталов. „В контекста на тази идея, мисията на Софийската опера е да създаде традиция за националната музикална култура, но също и да намери място, равнопоставящо я със световната култура.“ – допълва режисьорът.

Софийската опера продължава да създава вагнеров свят в България и да възпитава една специална вагнерова публика. Всички вагнерови произведения се изпълняват от български певци, а идеята на Пламен Карталов е те да добият по-широк мироглед и да бъдат признати в целия свят.

Шестте фестивалните вечери ще представят пет заглавия – освен премиерните представления на „Лоенгрин“ на 13 и 23 юни, от 15 до 20 юни публиката ще може да види и „Пръстенът на нибелунга“, който се превърна във визитната картичка на Софийската опера. Тетралогията ще бъде изпълнена под диригентството на Евън-Алексис Крист, а зрителите ще се насладят на магическа визуална картина с режисурата на Пламен Калталов. След премиерата на „Пръстенът на нибелунга“ миналата година световната музикална критика не спести възторга си и отрази голямото събитие в София в най-престижните специализирани музикални издания.

Тази година отново се очакват журналисти от различни медии от Европа и САЩ, както и многобройна публика от чужбина и цяла България.

Невероятният път на творбите на Рихард Вагнер в Софийската опера започва преди почти 100 години, но истинското развитие с мащаб и визионерска дързост се разгръща от 2010 г. В следващите 14 години Пламен Карталов поставя седем заглавия, като „Пръстенът на нибелунга“ има две съвършено различни постановки. „Лоенгрин“ ще бъде осмото заглавие – една опера на светлината, с небесния пратеник, който идва да озари света с чиста и съкровена любов.

Очакваме нашите скъпи зрители, за да бъдем заедно в емоциите си с музиката на Рихард Вагнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights