27.02.2024 | 2:57

Варненската Арт група „Заедно“ подреди първата си обща изложба

Снимка: Красимир Кръстев / БТА

Варненската Арт група „Заедно“ подреди първата си обща изложба. Представени са платна от тазгодишния й живописен пленер в местността „Фичоза“ край града, провел се от 28 август до 3 септември. Картините са подредени в Арт салона на Радио Варна.

Групата съществува от две години, каза за БТА участничката Велина Гребенска. През 2021 г. творците се срещат на пленер в град Бяла, отново край морето, и усещат, че се сработват добре заедно, сподели тя. Намерението им е да превърнат срещите си в ежегодни и да събират както художници в зряла възраст, така също деца и млади автори, „прохождащи“ в изкуството.

В настоящата експозиция има живописни творби на Валентина Чернева – Cherry, Велина Гребенска, Венцислав Марков, Георги Кенаров, Емилия Бояджиева-Пеева, Илиян Пеев, Милен Маринов, Христина Цонкова, Яна Любенова. Своите впечатления от морския бряг край Варна са нарисували и деца на художници, които са присъствали на форума. Това са малките Катрин и Светлин Маркови, 11-годишният Боян Пеев и 18-годишната Деница Милен, която от тази година е студентка по реставрация в Националната художествена академия в София. Авторите са изобразили красивите брегове и плажове в местността и нейните околности, растителността, морски фар, рибарските лодки и къщи. 

Творците в Арт група „Заедно“ работят активно в областта на изобразителните изкуства във Варна, участват в регионални, национални и международни прояви. Обединява ги идеята за осъществяване на нови начинания в художествения живот на града. Те се надяват форумът им да се превърне в място за обмен и комуникация между повече автори от града, страната и чужбина. Пленерът във „Фичоза“ е осъществен с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ при Община Варна.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights