23.04.2024 | 14:08

Варненската държавна опера открива днес 77-ия си сезон с представление на „Риголето“

Снимка: ТМПЦ-Варна

Варненската държавна опера открива 77-ия си сезон днес, 30 септември, с представление на „Риголето“ от Джузепе Верди. Постановката е под диригентската палка на Кръстин Настев и режисурата на Сребрина Соколова. В главната роля е баритонът Пламен Димитров, съобщават от културната институция и припомнят, че в тазгодишното издание на фестивала Опера в Летния театър певецът участва в концертни изпълнения заедно с Красимира Стоянова и Соня Йончева.

В „Риголето“ публиката ще види тенора Рейналдо Дроз като Херцога и сопраното Илина Михайлова като Джилда. Образа на бандита Спарафучиле ще представи басът Деян Вачков, а партията на сестра му Мадалена ще изпълни мецосопраното Михаела Берова. Участват още Вяра Железова, Людмил Петров, Иво Йорданов, Артьом Арутюнов, Петър Петров, Жана Костова, Лъчезара Георгиева, Илко Захариев.

Историята за дворцовия шут Риголето, чиято дъщеря е съблазнена от Херцога на Мантуа, е базирана на пиесата на Виктор Юго „Кралят се забавлява“, припомнят от операта. Първоначално главният герой носи оригиналното име на шута на крал Франциск I – Трибулет, но впоследствие заради цензура операта и основният персонаж са преименувани, като е ползвана адаптация на френския глагол „rigoler“ (смея се). В трето действие е включена една от най-известните арии в света „La donna e mobile”, изпълнявана от Херцога.

Следващото заглавие в програмата на Варненската опера е „Фалстаф“ с Кирил Манолов и Мариана Пенчева на 3 октомври. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights