26.09.2023 | 1:22

Варненска художничка съчетава стъклото с различни материали, като твори заедно със свои колеги

Снимка: Личен архив на Диана Раданова

Художници приложници от Варна се представят с обща изложба в Галерия „Юка“. Инициатор е майсторката на стъкло Диана Раданова, която за втора поредна година отправя творческо предизвикателство към свои колеги. Идеята ѝ е изявата им да стане традиционно събитие във Варна, съобщиха от галерията. Първото издание беше през 2022 г. в Зона „Нира Арт”.

В настоящата експозиция могат да се видят произведения на Диана Раданова, изпълнени съвместно с керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, дърворезбаря Тодор Танев и авторката на кожени изделия Миглена Георгиева. Присъединяват се и майсторите на плъстенето Силвия Стоянова и Здравко Минчев. Техните композиции са с най-разнообразен формат, стил и предназначение, най-вече за интериорен декор, посочват от галерията. 

Идеята ми беше да срещнем творческите си търсения с моите колеги и се радвам, че такива стойностни артисти от художествената сцена на Варна се отзоваха на моята покана, сподели Диана Раданова. Тя призна, че предизвикателството не е било лесно за никого от тях, тъй като технологиите, с които работят, са много различни, понякога почти невъзможни за съчетаване. „Това обаче само ни амбицира да постигнем усещането за единство на материи и виждания“, допълни художничката.

Изложбата, озаглавена „Diana Glass & Friends II” се открива днес в 18:00 ч. и може да се разгледа в Галерия „Юка“ до 3 април. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. 

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Прави ръчно изработени бижута и сувенири с различни техники и материали. От 2012 г. се отдава на любовта си към стъклото, като първо ползва метода на стопеното стъкло, чрез който вае накити, съдове и интериорна украса в овални форми в преливни разцветки. Последните ѝ дизайнерски бижута са изпълнени с друга техника чрез разтапяне на стъклото под насочен пламък, обясни тя.

Авторката има три самостоятелни изложби във Варна. Участвала е в експозицията „Накитите на българката – традиции в нов облик“ в Двореца в Балчик, в „Хендмейд фест“ на Ваня Щерева в НДК в София, на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ във Варна, както и в коледни базари на занаятите в Монтевекия (Италия), Регенсбург (Германия), Виена и Щайер (Австрия) и във Фестивала на занаятите и фолклора в Истанбул, Турция. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights