10.12.2023 | 12:52

Варненският музей събра снимки и документи из историята на Девическата гимназия в града

Снимка: РИМ - Варна

Нови попълнения получи Регионалният исторически музей (РИМ) във Варна за своята дарителска кампания „Спомени от стария лексикон“, посветена на 130-годишнината от полагането на основния камък на Девическата гимназия „Мария Луиза“, съобщиха от културната институция. 

Кампанията цели събиране на експонати за изложба, с която на 1 ноември ще бъде отбелязана годишнината. Тя е достигнала и до българи, живеещи в чужбина, откъдето Елеонора Форбс е изпратила 18 снимки на Костадинка Каракашева и нейни съученички от гимназията от периода 1923-1928 г. Получени са и дигитални копия на фотоси от историята на учебното заведение. Директорът на РИМ – Варна Игор Лазаренко е предоставил снимка на своя дядо Иван Лазаренко. Той е бил учител по изобразително изкуство и е фотографиран заедно със свои ученички. Наталия Минчева от РИМ – Силистра е изпратила копия, на които са документирани гимназистки от 1929 г. в летни униформи, а Павлина Тасева – на момент от час по физическо.

Сред даренията е и лична карта на Теменужка Решетарова от VIII Б клас през 1939-1940 г., предоставена от Стефан Алексиев. Варненският фотограф и хроникьор на културни събития Яков Шустов е занесъл в музея екземпляр на брошурата „Упътвание за събирание географически и археологически материали“, издадена от Константин Иречек през 1883 г. с печат на Варненската девическа гимназия, съобщават още организаторите. 

Дарителската кампания е инициирана от екипа на Музея за нова история на Варна и трае до 10 октомври т.г. Както БТА вече писа, първият участник в нея предостави две главни класни книги от гимназията от 1913-1914 и 1916-1917 учебна година.

Източник: БТА

ѝѝѝѝѝѝѝизточник:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights