21.09.2023 | 19:15

Варненският художник Светослав Кирилов откри първата си самостоятелна изложба

Изложба на Светослав Кирилов във Варна Снимка: БТА, Валентина Добринчева

Във варненската галерия „Графит“ бе открита първата самостоятелна изложба на Светослав Кирилов. Авторът е озаглавил колекцията графика „Un mundo sin fin” („Свят без край“). Той призна, че от години обмисля да представи творчеството си като професионален художник и е избрал датата на своя рожден ден за първа среща с публиката. 

Куратор на изложбата е Георги Кенаров, който е председател на Сдружението на художниците във Варна. Пред многобройните посетители на събитието той определи творбите като повлияни от комикса, който е любим жанр на художника от дете. „Във всяка работа има история, стил, естетика“, отбеляза още Кенаров.

Той сподели, че Кирилов, който е роден през 1975 г., от малък проявява желание да рисува. Завършва СОУ „Л. Каравелов“ във Варна, където му преподава Явор Станев, след което учи графика във Великотърновския университет при Мотко Бумов. През всички години след обучението си се занимава с рисуване, като единадесет от тях работи в Испания, където е известен като един от най-добрите татуисти, отбеляза Кенаров. Той добави, че е бил посветен в нова графична техника, открита от Светослав Кирилов, но няма да я разкрива пред друг, освен своите ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна. 

Авторът на изложбата благодари на майка си, която го е напътствала от малък и го е насърчила да учи във Велико Търново, а след това да се реализира в Испания. Изказа благодарност и на съпругата си, с която са заедно от двадесет години. Художникът я определи като най-добрия си приятел, съветник, съдник и личен психотерапевт.

Изложбата ще остане в галерия „Графит“ до 21 януари.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights