19.06.2024 | 19:33

Васил Василев: В България всичко, свързано с успех, е свързано и със скандал

Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов

Всичко, което в България е свързано с успех, е свързано и със скандал.

Това каза пред БНР Васил Василев, директор на Народния театър „Иван Вазов“, гост в предаването „РадиоТочка“.

„Когато едно нещо избуи и то е над всички останали, всички, които са долу в ниското, започват да крещят то да се сниши. Това е народопсихология“, уточни той.

Василев не се съгласи с появили се в някои медии коментари, че пиесата „Оръжията и човекът“ на Бърнард Щоу е антибългарска и не трябва да бъде поставяна в български театър:

„Това е една антивоенна пиеса. В нея българските войници са представени като герои. И те през цялото време стоят като герои в тази пиеса. Казва се, че българите не четели. Да, но Райна в пиесата казва, че ние четем Байрон и Пушкин. И ние ходим на опера в Букурещ на откриването на всеки един сезон. Тази пиеса, когато Бърнард Шоу я пише, той не описва народ, не взема народност, самият той това казва. Той описва английския бит и английската култура. Именно от тази гледна точка – нашите българи, български селяни, ако щете, са представени като англичани. Те са аристократи в тази пиеса“. 

Той подчерта, че с тази пиеса се търси провокация да открием себе си и да търсим любовта към другия:

„И да тръгнем в едно обединение, за да можем да правим нещо градивно“.

Васил Василев уточни, че пиесата „Оръжията и човекът“ е поставяна три път в България – през 1995 г. в театъра във Враца, през 2010 г в Русенския театър и през 2020 г.

Може би през септември ще бъдат пуснати за продажба билетите за спектакъла, подготвян от Джон Малкович в Народния театър, каза той. 

В предаването „РадиоТочка“ Васил Василев посочи, че делото, което е завел срещу режисьорът Александър Морфов, е за клевета. На въпрос дали би прекратил това дело, ако Морфов му се извини за думите си, Василев отговори:

„Християнското ни дава право на прошка. Това е моят отговор“.

Източник и звуков файл: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights