19.05.2024 | 12:19

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Васко ВасилевСнимка: Български културен институт - Париж

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера „Ковънт гардън“ ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала „Густав Ефел“ на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от най-светлите български празници – 24 май и да отпразнуват с музика 20-тата годишнина от създаването на Българския културен институт в Париж.

Четирима от най-добрите солисти в оркестъра на Кралската опера в Лондон ще свирят заедно с Васко Василев в бутиковата концертна зала на Айфеловата кула, която разкрива и изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. Това са  Флоранс Гарел (цигулка),  Каору Ямада (цигулка), Матю Кетъл (виола), Гундула Лайтнер (виолончело). В програмата на концерта се включени произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сарасате, Сен – Санс. За концерта в Париж българският цигулар ще пристигне от Япония, където има предвидени участия. 

„Айфеловата кула  е световен символ. За мен е изключителна радост, че вече за втори път успяваме да представим наши музиканти там. Миналата година имаше концерт на цигуларя  Светлин Русев, а тази – на Васко Василев и солисти на Кралската опера. В България има изключително добри артисти. Те са най-разпознаваемите посланици на държавата“, обясни пред БНР Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж.

Концертът на Васко Василев и солистите на Кралската опера е продукция на Българския културен институт в Париж и ще отбележи 20-тата година от основаването му във френската столица. От 2004 г. насам галерията му е място за срещи на приятели на  българската култура от различни страни, а мисията му е да подкрепя и развива среда и диалог с международна публика, да търси и развива форми за представяне на традициите и съвременното ни изкуство.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights