24.04.2024 | 15:10

Вдигат билетите за тракийските гробници

Снимка: ekip7.bg

Вдигат се цените на входните билети и услуги, предоставяни от Исторически музей – Исперих, реши на първото си за годината заседание местният Общински съвет. Посочените в докладната на кмета инж. Белгин Шукри мотиви за непопулярната мярка са, че последната актуализация на досегашните цени е преди 16 години, а за този период натрупаната официална инфлация е в размер на 64.7%.

Приетите промени в Наредба №11 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Исперих са изброени в 37 позиции. Така, например, входен билет за Тракийската царска гробница при село Свещари се повишава от 10 на 16 лева, като за ученици и пенсионери цената се променя от 5 на 8 лева. Посещението на гробниците под могили №12 и №13 вече ще струва 6 вместо досегашните 2 лева, а за ученици и пенсионери промяната е от 1 на 3 лева.

Цената на комплексен билет за влизане в трите гробници се вдига от 14 на 24 лева, а за ученици и пенсионери от 7 на 12 лева.

Цената на комплексен билет в АР „Сборяново“ – комплекс Тракийски гробници, Тракийски град „Хелис“, Демир баба теке с екскурзовод на български език се променя от 20 на 36 лева, а за ученици и пенсионери – от 10 на 18 лева. За екскурзоводската беседа на чужд език в обектите ще се заплаща 30 лева. Входът за музейната експозиция/художествена галерия поскъпва от 1 лев на 4 лева, за учениците и пенсионерите – от 0.50 лева на 2 лева.

Влизането на посетители с над 50% инвалидност /решение на ТЕЛК/ в обектите на Исторически музей – Исперих е безплатно. Изключение прави комплексното посещение в АР „Сборяново“, където хората с увреждания ще заплащат по 6 лева за екскурзоводска беседа на български.

Най-скъпа услуга в новия ценоразпис е заснемането на Тракийската царска гробница с видео камера след задължително писмено разрешение от Министерството на културата – 150 лева на минута, при досегашни 100 лева. При същите условия за заснемането с фотоапарат се заплащат по 40 лева на кадър , при досегашни 20 лева.

С повишаването на цените на билетите и услугите се очаква да се увеличат приходите на музея, което ще направи възможно назначаването на жива охрана на обект „Демир баба теке“ и извършване на неотложни ремонтни дейности, закупуване на дълготрайни материални активи, съфинансиране на проекти, музейни събития и инвестиране в персонала с цел подобряване качеството на обслужване.

Източник: ekip7.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights