26.05.2024 | 1:51

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

Снимка: Софийска национална опера и балет

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “Фантомът на операта“, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други американски композитори. След много успешната премиера на сцената на Словенския национален оперен театър в Любляна през 2019 г., сега творбата се поставя и в Софийската национална опера и балет по покана да прима балерината и художествен ръководител на Националния ни балет Марта Петкова.

Спектакълът “Великият Гетсби“ на Лео Муич се гледа на един дъх. Красивата хореография хваща вниманието и задържа погледа към сцената през цялото време. Няма нито един момент на скука или на объркване какво е искал да каже авторът и защо аз не го разбирам, както се случва в някои съвременни балети. Дори и да го гледаш като безсюжетен балет, пак е интересно и красиво. Както и в “Ана Каренина“, може да се води дискусия дали Лео Муич превежда точно на езика на балетното изкуство идеите на писателя – съответно на Лев Толстой и на Франсис Скот Фицджералд, доколко целта му е да пресъздава точно автентичните картини, доколко, като бъде верен на оригинала, да добавя и ново, съвременно светоусещане и послания. Така или иначе, аз мисля, че Лео Муич е достатъчно добър и в двете, както и в подбора на музиката и конструирането на спектакъла.  

Лео Муич отново доказва, че работи изключително добре с балетистите и затова те го обожават. Сякаш е преобразил трупата, извеждайки най-силното у всеки и представяйки го на сцената. Мисля, че много добре е разпределил ролите, съобразявайки всички фактори. Гледахме една балетна трупа от световна класа, в която не блести само една звездна двойка, а всички балетисти са в най-добра техническа форма и ярки артисти. А звездната двойка Марта Петкова Никола Хаджитанев пак блестеше, но и Фредерико Пинто достойно им партнираше в заглавната роля, Памела Пандова и Цецо Иванов бяха отлични Миртъл и Джордж Уилсън. Много бях щастлива да гледам победителя в първия международен балетен конкурс “Сара Нора Прима“ Симеон Атанасов в главната роля на разказвача – младия брокер Ник Карауей, която изпълни ярко и запомнящо се. Тук е мястото да напомня, че на официалното откриване на тазгодишното, второ издание на конкурса на 30-и юни ще можем да гледаме Симеон Атанасов на сцената на Бургаската опера в ролята на Базил в “Дон Кихот“ от Минкус, в партньорство с победителката при жените Полина Иванова в ролята на Китри.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights