25.04.2024 | 14:18

Великолепни фрески са открити при разкопки в Помпей

Помпей , Снимка: pixabay

Великолепни фрески, включващи поразителна митологична сцена, бяха открити при разкопки в Помпей – известния археологически обект близо до Неапол, съобщи АФП.

Разкопки при реставрационни работи са били причината за „откриването на тези стенописи с голяма стойност“ в Къщата на Леда, една от резиденциите на древния град Помпей, разрушена и погребана под пепел през 79 г. от изригването на Везувий.

Най-впечатляващата несъмнено е фреската с митологична сцена, изобразяваща Фрикс и неговата близначка Хела, бягащи от своята мащеха Ино на гърба на овена със златното руно. Фрикс, яхнал изправилия се на задните си крака овен, безпомощен гледа как нещастната му сестра Хела пада във водите, над които те се носят.

Тази фреска по думите на директора на Помпей Габриел Цухтригел е оформена като картина с рамка върху преобладаващо златистожълта стена, украсена с деликатни декорации.

Сред другите открити стенописи са натюрморти и портрети на жени, нарисувани в елипсовидна форма.

Вписан като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, Помпей е вторият най-посещаван туристически обект в Италия след Колизеума в Рим и обхваща обща площ от приблизително 22 хектара, една трета от които все още е погребана под пепел.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights