30.05.2024 | 18:57

Великотърновският театър участва в селекцията за годишните театрални награди «Аскеер» и «Икар»

Снимка: Архив на МДТ

Общо четири са избраните спектакли, а петима са предложените актьори от драматичната трупа на МДТ «Константин Кисимов».
⭐️ Годишните национални награди „Икар» се присъждат от Съюза на артистите в България по повод Международния ден на театъра, който се отбелязва на 27 март. Четири от предложенията на Музикално-драматичния театър в старата столица са за спектакъла „Амадеус” на режисьора Бойко Илиев, който е автор и на сценичната адаптация. Театрално-музикалната постановка е по едноименната пиеса на Питър Шафър, а в нея звучат знакови произведения на Моцарт в изпълнение на оркестъра при МДТ.
⭐️ Младият актьор Боян Фърцов, който блестящо се превъплъти в образа на Моцарт, е предложен за «Икар» в категорията „Актьорски дебют”. В категорията «Поддържаща женска роля» в селекцията влиза другото младо попълнение в състава – Никол Бойчева, която играе Констанца. Две са предложенията в категорията „Поддържаща мъжка роля“. Едното е за новото лице в състава Кирил Милушев, който играе две роли – на Грейбиг и на Вентичело IV, а другото е за звездата на МДТ Виктор Терзийски за превъплъщението му в император Йозеф.
⭐️ Никол Бойчева и Кирил Милушев са предложени за „Икар“ и за изградените от тях образи в спектакъла „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир, който постави на великотърновска сцена режисьорът Невена Митева. Шанс за приза за поддържаща женска роля има Никол с образа на Стана. За водеща мъжка роля е предложен Кирил, който в играе Ламбо Кръчмаря в спектакъла.
⭐️ Звездата на драмата Иван Митев участва в селекцията за годишните награди със своята изследователска дейност в областта на театралното изкуство. Той е предложен за „Икар” за последната му книга “Театрални мигове от вечността 1870-2022 година”. Тя е плод на неговите 12-годишни усилия да събере дата по дата, събитие по събитие, човек по човек славната история на театралното дело във Велико Търново и на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Изданието е посветено на трите годишнини, които екипът на МДТ отбелязва през 2022-ра – 125 г. от рождението на Константин Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър и 50 г. от официалното му установяване като музикално-драматичен.
⭐️ Наградите за постижения в театралното изкуство «Аскеер» се присъждат от фондация «Академия Аскеер» от артисти за артисти по повод Деня на българската просвета и култура. Ръководството на великотърновския театър е предложило за наградите два спектакъла, чиито премиери предстоят. Първият е «Стъклената менажерия» по Тенеси Уилямс, над който работи младата режисьорка Надя Панчева. Другата постановка е пиесата на Йонка Илиева «Птица в клетка», която ще се реализира в началото на 2023 г. За режисьор на спектакъла е поканен Николай Кенаров, а сценографията и костюмите ще подготви Габриела Кърджилова, съобщават от културната институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights