27.09.2023 | 19:02

Велислава Кръстева напуска Народния, закриват и позицията “главен режисьор“

Снимка: Личен профил във Facebook

След 4-месечна война в Народния театър „Иван Вазов“ пиарът Велислава Кръстева е решила да напусне.

Според източници от Министерство на културата директорът Васил Василев е внесъл нова управленска структура на първата ни трупа, в която липсва освен позицията на пиар и тази на главен режисьор, на който пост в момента е Сашо Морфов.

Актьори от театъра потвърдиха неофициално, че Кръстева е подала оставка.

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ започна на 29 октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – завеждащ „Връзки с обществеността“ в театъра от миналото лято насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Ахмед Доган до избирателната секция. Мотивите – политиката няма място в театъра.

Конфликтът се разрази в медиите, първо снимката на врата се появи в сайта Площад Славейков, като впоследствие беше сякаш нарочно подклаждан от жадните за сензации журналисти във всички медии, както и в социалните мрежи, като доведе до оставката на писателя Захари Карабашлиев, който бе назначен от Василев за драматург на театъра. Припомняме, че през април Васил Василев спечели конкурса за директор на Народния театър с много силна програма и намерението да върне големите ни режисьори и добрите им представления в театъра, което и направи. Режисьорът Явор Гърдев, също назначен от Василев, предупреди, че също ще подаде оставка, защото атмосферата в театъра се е влошила от натегнатия политически конфликт. Актьорът Валери Йорданов пък обръсна главата си пред OFFNews в знак на протест срещу гонката срещу Сашо Морфов.

Започналото срещу Александър Морфов вътрешно разследване е приключило с предупреждение, обяви в края на годината Васил Василев. Съпругата на Морфов, актрисата Рени Врангова, предупреждаваше многократно в мрежите, че е премината граница, която е недопустима, а Йорданов дори обяви, че Сашо Морфов е бил физически заплашван.

Няколко месеца по-късно се заговори за нови надписи – “Официален офис на ДПС” и “Приемна на ДПС” – върху вратите на кабинета на Васил Василев и на Велислава Кръстева.

Междувременно беше организирана подписка и в защита на Василев, като част от трупата потърси президента Румен Радев за медиатор в конфликта. Фактът, че единственият сменен министър в новото служебно правителство беше министърът на културата Велислав Минеков, подсказа, че държавният глава го е жертвал заради позициите му и сега смята да реши въпроса по друг начин.

Продължава да виси със страшна сила обаче въпросът защо политиците трябва да кадруват в театрите и как това да се избегне.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights