25.02.2024 | 10:22

Венецианското биенале и България

„Съседите“, куратор Васил Владимиров, художници Красимира Буцева, Джулиан Шехириан, Лилия Топузова

Вече може да се каже, че България участва редовно на този най-стар и авторитетен форум за съвременно изкуство. Български павилион имаше в изданията през 2019-а, през 2022-ра, а ще има и в тазгодишното 60-о издание.

Важно е да припомня за пореден път, че освен обща изложба с куратор Венецианското биенале е възможност за отделните държави да представят съвременното си изкуство. А чрез редовното си участие тези държави не само утвърждават съвременното си изкуство, но и заемат авторитетно място на международната артсцена.

Разбирането за тези позитиви в България имаше дълъг и труден път през десетилетията, мина през инцидентни участия и скандали, за които едва ли някой днес би искал да си спомня. 

Още преди години Яра Бубнова – една от радетелите за българското участие и комисар на павилионите ни през 2019 и 2022 – „предсказа“, че когато представянето на България във Венецианското биенале влезе в текущия ни дневен ред, скандалите ще утихнат. Или най-малкото ще бъдат свързани не с дали и кой, а как и с какво ще се представя България. Тоест с обсъждане на идеите и качествата на кандидатствалите проекти и съответно на този, който ще представи България във Венеция.

Вече срещнах такива обсъждания в социалните мрежи. А в „Музей в ефира“ за конкурса разказват Венелин Шурелов и Илина Коралова – в качеството им на председател и член на журито.

Диана Попова

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights