23.04.2024 | 13:49

Вечер на унгарската музика в Шумен

Концертна вечер под наслов “Унгарска фантазия” ще поднесе на ценителите на класиката оркестърът на Симфониета – Шумен. На 19 октомври, четвъртък, под палката на диригента Любомир Денев-син ще прозвучат емблематични творби от Брамс, Лист и Барток. Италианският пианист Алесандро Марано ще концертира на сцената с “Танц на смъртта” от Ференц Лист. Щипка българска музика ще добави творбата „Съзерцание“ от Александър Текелиев, която ще прозвучи за първи път пред публика. Концертът в четвъртък ще започне от 19:05 часа в зала “Проф. Венета Вичева”.
Италианският пианист Алесандро Марано е един от най-блестящите музиканти на своето поколение. Успоредно с обучението в музикалната консерватория „Станислао Джакомантонио“ в Козенца при проф. Джузепе Майорка, той посещава международни курсове по пиано във фондация „Паул Хиндемит“ през гр. Блоне (Швейцария), където прекарва осем години, черпейки от такива международно признати учители и изпълнители като Едит Фишер и Пол Бадура-Скода. Завършва музикалното си образование при Алдо Чиколини и Бруно Канино.
Като носител на награди от няколко национални и международни конкурса по пиано, концертният график на Марано е запълнен. Той изнася солови рецитали и работи в сътрудничество с известени музиканти и оркестри: Филхармония “Mihail Jora” в Бакау, Държавна филхармония на Арад, Филхармония в гр. Ботошани, Държавна филхармония на Сибиу в Румъния; Симфоничен оркестър Пазарджик (България), Варминско-Мазурска филхармония в Олщин (Полша), Orquesta Juvenil de Zapopan (Мексико), Orquesta de Camara Beethoven (Мексико), Orchestra Nationala de Camera на Кишинев (Република Молдова) в цяла Италия и в чужбина – Испания, Франция, Швейцария, Румъния, Германия, Гърция, Австрия, Чехия, Унгария, България, Русия, Великобритания, Полша, Мексико, Република Молдова.
Притежаващ солидна техника, Марано е хвален за своята сериозност и чувствителност, както и за дълбочината на неговите музикални интерпретации. Една от страстите на Марано е изучаването и изпълнението на произведения от Ференц Лист, особено на по-малко известните. Репертоарът му включва 12-те Трансцендентни етюда, Поетични и религиозни хармонии, пълните парафрази и транскрипции от оперите на Верди и Вагнер, както и произведения за пиано и оркестър. Марано е свирил под палката на значими диригенти като Овидиу Балан, Григор Паликаров, Константин Илиевски, Петрониус Негреску, Валентин Дони, Кристиан Нягу, Пьотр Сулковски, Любомир Денев-син, Родриго Сиера Монкайо, Кристиан Лупес, Хосе Пералес. Марано изпълнява и записва всички клавирни концерти на Бетовен с транскрипцията за струнен оркестър от Винценц Лахнер. На 25 май 2023 г. осъществява премиерата за Румъния на Концерта за пиано oп. 13 от Бенджамин Бритън с Държавната филхармония в Сибиу под диригентството на маестро Григор Паликаров. През 2024 г. той ще изпълни Концерт за пиано и оркестър № 4 от Сергей Рахманинов с оркестър Filarmonica Marchigiana и Концерт в До от Нино Рота с оркестър Sinfonica di Sanremo. Алесандро Марано е артистичен директор на Orchestra Sinfonica di Cosenza и на Международния фестивал за пиано в Козенца (Италия), президент на културната и музикална асоциация Amici del pianoforte “Franz Liszt”, и професор по пиано в Музикалната консерватория „Нино Рота” на Монополи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights