30.05.2024 | 15:31

Визуални и театрални артисти ще се включат във форума „Pictoplasma“ във Варна

Илюстрация, анимация, интерактивен дизайн, градско и графично изкуство ще бъдат представени на 23 и 24 септември в програмата на форума „Pictoplasma x Bulgaria“ във Варна, съобщават организаторите от сдружение „StandArt“.  Публиката ще научи що е то „character“ дизайн в различните му арт проявления и ще може да експериментира заедно с участниците в работилници за пачуърк и бродерия, илюстрация, улично изкуство, изработка на играчки от хартия и анимация. Събитието ще се състои в културния център „РеБонкърс“.

В първия ден ще гостува Никола Радулович, който е бил два пъти на фестивала „Pictoplasma“  в Берлин. Той ще покаже своите анимираните създания и експериментални дигитални светове. Процесът на създаване в 3D среда ще обясни Юнал Зобу от една от водещите световни компании за 3D визуализации Chaos, който има дългогодишен опит в компютърната графика, съобщават организаторите. Сценографката Рин Ямамура ще потопи гостите на форума в магията на театъра и уличното изкуство, с варненският визуален артист Калоян Илиев – Кокимото ще разкаже за героите на своите картини, обекти и инсталации.

Във варненския форум ще участва и режисьорът Иван Попов – Заека, който има повече от 20 години опит в сферите на анимацията, рекламата, видео инсталациите и визуалните ефекти. Първият ден ще завърши с лекция на Алина Папазова, която работи с керамика и илюстрация.  

Програмата на „Pictoplasma“ през втория ден предвижда четири работилници, в които участниците ще могат да работят над свои собствени герои с различни техники и материали. С тях ще бъдат Цветана Недева, която ще води занимания за изработка на движещи се играчки от хартия и stop motion анимация, Ина Валентинова, която ще помогне на желаещите да изработят пачуърк и бродерия, и Калоян Илиев – Кокимото, с когото участниците ще могат да направят дизайн на свой герой или визуална творба.

Във форума ще се включи и Виктория Георгиева – The Mouse, позната със своите съвременни стенописи и стрийт арт намеси в градска среда. В своята акция „Ах, морето” тя ще разкаже повече за изкуството на улицата и ще помогне на участниците да създадат плакати като част от една колективна творба, която ще украси улиците на Варна, съобщават още организаторите.

„Pictoplasma x Bulgaria“ 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и на Община Варна. Събитието ще има специално продължение и в София, където UniCredit Studio ще бъде домакин на изложба в периода 2 – 13 октомври.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights