26.09.2023 | 1:14

Виктория Василенко, Лия Петрова и Атанас Кръстев гостуват с концерт на „Нова музикална сцена” във Варна

С концерт на трио млади музиканти започва есенният модул на проекта „Нова музикална сцена” във Варна, съобщават организаторите от агенция „Елит Проджектс Мениджмънт”. Тази вечер в Градската художествена галерия пред публиката ще излязат пианистката Виктория Василенко, цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев, които често музицират заедно и се изявяват на наши и световни сцени. 

Те ще представят програма с творби на немските романтици Роберт Шуман и Йоханес Брамс, както и „Танц по калдъръм“ на българската композиторка Добринка Табакова.

Пианистката и виолончелистът като дуо ще предложат Адажио и алегро от Шуман, което в оригинал е за валдхорна и пиано. Пиесата често присъства в репертоара на двамата и по думите им е красива и атрактивна за публиката. Лия Петрова и Василенко ще изпълнят Първата соната на Шуман, избрана за концерта в „Нова музикална сцена“ от цигуларката. Тримата ще се изявят с Клавирното трио от Брамс, което е в репертоара на пианистката от десет години. Тя започва работа по него при обучението си в Музикалния колеж „Кралица София“ в Мадрид, където свири отново с Атанас Кръстев. 

Българският акцент в програмата е „Танц по калдъръм“ от композиторката Добринка Табакова. Премиерата му тримата млади музиканти направиха през миналата година в зала „България” в София, припомнят организаторите. Във Варна ще бъде второто изпълнение на произведението, което включва много звукови ефекти и уникални български ритми. Виктория Василенко подчертава, че Градската художествена галерия в крайморския град за нея е едно от най-вдъхновяващите места за свирене на българска сцена, с хубава акустика и атмосфера и топло реагираща публика. 

Проектът „Нова музикална сцена” се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. В него тази есен предстоят още две събития. Във Варна и Добрич Виктория Василенко ще свири с тромпетиста Мирослав Петков, а завършекът е с концерта „Владигеров, Райнхард и театърът“, който ще гостува във Варна, Шумен и Стара Загора. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights