21.04.2024 | 21:40

Владигеров във Филхармонията на Елба

Йоанна Каменарска и Камерата Хамбург, Снимка: В. Тилев

Знаменателно събитие за българската класическа музика се състоя на 2 март в германския град Хамбург. В голямата зала на Филхармонията на Елба прозвуча Концертът за цигулка и оркестър №1 от Панчо Владигеров.

Това се случи между два български празника – Баба Марта на 1 март и Националния празник Трети март. Така беше почетен и патриархът на българската музика Панчо Владигеров, чиято 125-годишнина от рождението е на 13 март.

Изпълнението беше на германския оркестър „Камерата Хамбург“ със солистка българската цигуларка Йоанна Каменарска. Дирижира Деляна Лазарова, чиято международна кариера набира все по-голяма скорост, а в оркестъра имаше още двама българи – гост-концертмайстора Христо Късметски и пианистката Аглика Ангелова, която свири партията на челестата.

Две от цигулките – на солистката и на концертмайстора – бяха изработени от лютиера Владо Тилев, който присъства на концерта.

След публиката бяха още много българи, дошли от различни градове в Германия и България, сред които проф. Йосиф Радионов, преподавателят на Йоанна Каменарска в България преди заминаването ѝ за Моцартеума в Залцбург на 17-годишна възраст; колеги и приятели.

Във Филхармонията на Елба бяха също трима от внуците на Панчо Владигеров – Панчо, Александър и Константин. Панчо и Александър се включиха в лекторията преди началото на концерта, за да разкажат за своя именит дядо и неговото творчество.

Концертът за цигулка и оркестър №1 от Владигеров беше включен в една програма заедно с „Танци от Галанта“ от унгареца Золтан Кодай и Симфония №104 от Йозеф Хайдн, в чийто финал е включена хърватска тема. Вечерта беше част от концертния цикъл на „Камерата Хамбург“ с мото „Hey, Haydn, what about uniting cultures?“.

Заслугата това да се случи е на цигуларката Йоанна Каменарска, концертмайстор на Държавната филхармония в Хамбург, както и на „Камерата Хамбург“ /на този състав тя е и артистичен директор/. Преди да представи произведението пред германската публика Йоанна го изпълни в България – с оркестрите в Хасково и Враца.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights