22.02.2024 | 12:15

Владимир Градев чете Данте

Пътуването в първата част на поемата на Данте Алигиери „Божествена комедия“ започва в нощта срещу Велики петък – 25 март 1300 година. Тогава той е на 35. Водачът му през ада и чистилището е Вергилий. Трите части на „Комедията“, както първоначално се нарича поемата, са „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“. Така е озаглавил трите си тома „Прочити на Данте“ и проф. Владимир Градев, който започва предговора към първия том така: 

„Истинското пътуване на моя живот започва с четенето на „Божествена комедия“.“ Преди 30 години във Флоренция той попада на френско-италианско издание на „Рай“. След прочитането на няколко стиха открива „рая на поемата“, но признава: „От писането за Данте ме държеше надалеч благоговението към поета, страхопочитанието пред шеметните дълбини и висини на творбата му.“

По време на пандемията през 2021 г. проф. Владимир Градев изнася пред Сестрите кармилитки от манастира „Св. Дух“ в София по тяхна покана поредица от лекции за „Комедията“. Именно тези беседи, продължили година и половина, са в основата на тритомника му. Завладява проникновеното вникване в творбата и ерудицията на проф. Градев, както и дълбокото му вълнение, което се предава на читателя. Ясно се усеща удоволствието, с което са създадени „Прочити на Данте“.

„Тези прочити са въведение в „Божествена комедия“, пише авторът, а разговорът с него е въведение в духовния смисъл на Дантевата поема и приканва да осмислим през нея и човешката си участ днес.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights