22.05.2024 | 9:17

Водещи испански музиканти ще са солисти на концерта „В до мажор“ на Симфониета – Враца

Цигуларят Жоакин Паломарес, виолончелистът Давид Апейанис и пианистът Карлос Апейанис (от ляво надясно) , снимка: Мая Ценова/БТА

Един от най-добрите испански цигулари на нашето време – Жоакин Паломарес, заедно със световноизвестните музиканти – виолончелиста Давид Апейанис и пианиста Карлос Апейанис, ще бъдат солисти на предстоящия на 11 април концерт на Симфониета-Враца, озаглавен „В до мажор“.  Диригент ще е директорът на симфониетата Христо Павлов. Публиката ще има възможност да чуе впечатляващи произведения от ярките представители на Виенската класическа школа – Йозеф Хайдн и неговата Симфония № 97 в до мажор, и знаменития Троен концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор на Лудвиг ван Бетовен.

„Концерта на Бетовен е един от любимите ни концерти и се радваме, че ще имаме възможност да го изсвирим и тук“, каза за БТА Жоакин Паломарес. По думите му концертът на Бетовен е с много ясна структура, но има малки специфични неща за всеки инструмент и тяхното съчетаване е трудно. Трудна е и партията на челото, тъй като се свири в горния регистър като за цигулка, сподели Давид Апейанис.

И тримата музиканти изразиха задоволството си от това, че имат възможност да работят със Симфониета-Враца, тъй като по думите им оркестърът е много професионален и се наслаждават да свирят с него.  „Радваме се, че в оркестъра има много млади хора, които ни дават енергия“, обясни Паломарес.

След Враца тримата ще имат участия в Италия, две от които в Рим, където отново ще свирят Тройния концерт за пиано, цигулка и виолончело в до мажор от Лудвиг ван Бетовен, но във версия без оркестър.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights