26.09.2023 | 1:02

ВОДЕЩИ МУЗЕИ НА БЪЛГАРИЯ, РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ ЗАПОЧВАТ ДЪЛГОСРОЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Църквата "Св. София" в Охрид Снимка А.Радилов, "Подиум"

Днес в Министерство на културата на Република България в присъствието на министъра на културата проф. Велислав Минеков бяха подписани споразумения за съвместна дейност между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, Националния музей на Сърбия и Археологическия музей на Република Северна Македония, съобщават от пресцентъра на Миистерството на културата.

На събитието присъстваха зам.-министрите на културата проф. Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов и техни превъзходителства посланиците на републики Сърбия и Северна Македония в България – доц. д-р Желко Йович и Агнеза Руси Поповска. Музеите бяха представени от своите директори, гост бе и директорът на Историческия музей в Охрид.

Събитието е естествено продължение на политиката на активно културно сътрудничество, която получи и тласък с откриването преди дни на новата сграда на Българския културно-информационен център (БКИЦ) в Скопие и ползотворната среща на двамата министри на културата на Република Северна Македония и Република България.

В началото министър Минеков изтъкна доброто сътрудничество и ползотворните срещи, които проведе наскоро в Република Северна Македония и по повод днешното събитие и предстоящата изложба за Требенище в София каза, че ще помага „с всички сили”. Посланикът на Република Северна Македония изтъкна позитивната динамика на отношенията между двете страни и говори за общото ни европейско бъдеще. Посланикът на Сърбия отбеляза, че живеем в трудни времена и е много приятно да се върнем в историята по един друг, по-добър начин. „Аз съм тук да помагам лично”, заяви Н. Пр. доц. д-р Желко Йович. Сръбският посланик изтъкна колко важни са транспортните връзки и свързаността за това културно сътрудничество. Той съобщи, че предстои откриването на бърз влак по линията Ниш-Будапеща, което е важно за младите хора и отваря много нови възможности пред тях.

„Не знам дали съм европейски министър, но със сигурност съм балкански”, пошегува се министър Минеков. Той разказа за активните и ползотворни отношения на Министерството на културата с всички държави от Балканите. Говори за общи проекти, свързани с консервацията и реставрацията на културното наследство и обмен на специалисти в тази област.

Споразуменията, сключени днес, са за срок от 7 години, като изложбите, посветени на некропола от Требенище, ще послужат за основа и на други съвместни проекти и изложби.

 Като следваща стъпка от сътрудничеството е планирано през есента на 2023 година НАИМ-БАН и водещи български музеи да гостуват в Археологическия музей на Република Северна Македония с изложба, посветена на културата на Древна Тракия, каза директорът на НАИМ – БАН доц. Христо Попов. 

Първата съвместна изложба „100 години Требенище“ бе проведена при много голям успех през 2019 година в Скопие. Сега, след прекъсването по време на пандемията, се възобновява работата по нейното продължение. Предвижда се следващите две изложби, свързани със съкровищата от Требенище, да бъдат проведени в София през 2023 година и в Белград през 2025 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights