14.06.2024 | 17:59

Военноморският музей във Варна, започва поредицата “Под български флаг из морската шир”

Снимка: Военноморски музей Варна

Военноморски музей-Варна стартира поредицата „Под български флаг из морската шир“, в която ще представя българските военни кораби и част от търговските плавателни съдове, оставили своя отпечатък в историята.

„Симеон Велики“ е един от първите плавателни съдове на Дунавската флотилия.
Параходът е построен в Нюкасъл, Великобритания през 1870 г. като търговско-пътнически плавателен съд. Придобит е от Османската империя и става част от турския дунавски флот. През Руско-турската война (1877 – 1878 г.) е пленен от руските войски. През 1879 г. от Русия е предаден в България за нуждите на новосъздаващата се Дунавска флотилия. Параходът е сред плавателните съдове, с които на 31 юли (12 август) 1879 г. се поставя началото на българския военен флот след Освобождението. Старото му име „Опыт” е заменено със „Симеон Велики” с Приказ по Военното ведомство № 199 от 10 май 1887 г.
Корпусът на парахода е железен. Има следните технически данни: водоизместване – 200 т; дължина – 40 м; широчина – 12,5 м; газене – 1 м. Изразходва 500 кг въглища на час и носи 48 т въглища. По течението развива скорост от 18,5 км/ч, а срещу течението – 13 км/ч. Има две гребни колела с по 14 лопати. Може да транспортира до 700 души.
По време на Сръбско-българската война (1885 г.) и в седмиците непосредствено преди военния конфликт параходът извършва 28 рейса по р. Дунав – от Русе до Оряхово, Лом, Арчар и Никопол, транспортирайки личен състав, въоръжение и хранителни запаси за нуждите на Северния отряд на българската армия.
„Симеон Велики” е в състава на Дунавската флотилия през Балканската и Междусъюзническата война. На 2 юли 1913 г. по време на Междусъюзническата война е самопотопен в р. Дунав заедно с останалите параходи от Флотилията, за да не попадне в ръцете на неприятеля. Впоследствие е изваден и по-късно отчислен.

Военноморски музей във Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights