22.05.2024 | 7:43

Военноморският музей във Варна посреща 6 май с изложба икони на светци воини

Снимка: Военноморски музей Варна

Военноморският музей във Варна подреди изложба под наслов „Светци – воини и покровители на бойното поле“. Тя е посветена на Деня на храбростта и празник на българската армия 6 май, Гергьовден. 

Включени са 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани с копие, меч или кръст в ръка. Сред изображенията има двулицеви и триптихни. В изложбата варненската публика ще има възможност да разгледа избрани иконографски произведения от колекциите на Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък.

Най-старата икона е от XVIII век – с лика на Св. Георги, уточни директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева. Тя припомни, че патронът на българската армия Св. Георги и останалите светци воини в своето земно житие са били военнослужещи, а след канонизацията си се превръщат в закрилници от небето на нашите воини, както в битка, така и в мирно време. 

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли. Днес посещението във Военноморския музей е със свободен вход.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights