20.07.2024 | 7:05

„Война на буквите“ започва днес (видео)

Деян Донков влиза в ролята на цар Симеон Велики, в последните дни от живота на владетеля, снимки: БНТ

Деян Донков като цар Симеон Велики играе в новия сериал „Войната на буквите„. Историческата драма по едноименния роман на писателката Людмила Филипова пренася в Х век, в най-могъщата държава в Европа – България, обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството, разказват от БНТ. Премиерата е тази вечер в ефира на националната телевизия.

Най-малкият син на Симеон – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол. Българското могъщество е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко ключови персонажи, чиито действия са способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

„Това е част от нашата история, която вълнува всички и ще бъде гледана с внимание. Но филмът не е христоматийно показало по история – той е художествено произведение“, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков на предпремиерата на продукцията. 

„Благодаря на БНТ в лицето на генералния директор г-н Емил Кошлуков за това, че дава възможност да се прави българско кино. Благодаря на целия ни екип, който положи извънредни усилия. Но нито едно индивидуално усилие не е по-важно от общата цел – в този смисъл за осъществяването на „Войната на буквите“ съединението направи силата“, казва изпълнителният продуцент Габриел Георгиев.

„Много хора ще бъдат очаровани, много хора ще бъдат влюбени, много хора ще бъдат изненадани или дори провокирани, но няма да има хора, които ще останат безразлични. Защото се опитахме да направим филм, който не просто върви по каноните, а филм, който разказва по най-дълбокия начин историята за човешката сила“, казва главният сценарист на „Войната на буквите“ Теодора Маркова.           

Сценаристи са още Невена Кертова, Георги Иванов, режисьори – Зоран Петровски и Виктор Чучков, оператор – Борис Славков, сценограф – Аксел Николе, художник по костюмите – Марта Миронска, композитор – Виктор Стоянов.  Участват Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Деян Донков, Даниел Върбанов, Ненчо Костов, Климентина Фърцова, Валентин Танев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights