14.06.2024 | 19:44

Връчват наградата „Емил Чакъров“ на изтъкнатия български оперен певец, режисьор, продуцент, сценарист и телевизионен водещ Марио Николов

Престижният приз ще бъде връчен по време на официалното закриване на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ с „Любов, шампанско и кан-кан“ по режисура на Марио Николов – на 4 септември от 20.00 часа в Летния театър на Бургас 

С тазгодишната награда „Емил Чакъров“, която е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници на името на изтъкнатия български диригент с международна известност, е удостоен изтъкнатият български оперен певец, режисьор, продуцент, сценарист и телевизионен водещ Марио Николов. Първият носител на престижния приз, носещ името на световнопризнатия български диригент, е именитият цигулар Минчо Минчев.

Наградата ще бъде връчена официално по време на концерта спектакъл по режисура на Марио Николов – „Любов, шампанско и кан-кан“– на 4 септември, понеделник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. В края на свръхнаситения успешен летен сезон за Държавна опера – Бургас, предстои и бляскав финал – с мащабния концертен спектакъл, по идея, сценарий, режисура и с участието на Марио Николов, с  който официално ще бъдат закрити Бургаските музикалните празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществени от Държавна опера – Бургас, с  партньорството на Община Бургас за шестнадесети пореден път. Концертът спектакъл отбелязва 60- годишнината, както и 40-годишната творческа дейност на тенора и режисьор Марио Николов. По традиция, и тази година бе реализирана силна фестивална програма в рамките на БМП „Емил Чакъров“ 2023  и бе привлечена многобройна публика в многофункционалния Летен театър на крайморския град.  

Пищната сценична продукция „Любов, шампанско и кан-кан“, която включва популярни произведения от оперетата и мюзикъла, ще зареди Летния театър в Приморския парк на Бургас в понеделник с красива музика и изпълнители, в съчетание с вихрен балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, сътворен от Марио Николов, солистите, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера, ще разгърне пълния си блясък под палката на диригента Страцимир Павлов /гост/, който има впечатляващ опит зад пулта в подобен вид програми. Страцимир Павлов е известен диригент, композитор, аранжор и инструменталист Отличен е с наградата „Най-талантлив млад автор” на Съюза на българските композитори. От 1996 г. живее и работи в САЩ. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Дирижирал е над 40 заглавия (опери, мюзикъли и шоу програми). Води летни академии за млади оперни певци. Концертирал е в Карнеги хол – Ню Йорк, Сиатъл – Вашингтон, Лос Анджелис – Калифорния и др. През 2008 г. се връща в България и за краткото време оттогава досега попълва биографията си с още много творчески изяви. 

В атрактивния концерт спектакъл „Любов, шампанско и кан-кан“ на 4-ти септември богатството на своите тембри и емоционално сценично присъствие в подбраната с вкус, усет и мащабна творческа мисъл музикална програма от сценариста и режисьор Марио Николов, носител на наградата „Емил Чакъров“ за 2023 г., ще представят великолепните солисти на Държавна опера – Бургас, музикантите от оркестъра и артистичните състави на хора и балета. Във впечатляващата програма ще участват: сопраните Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорите Андрея Мирчев, Марио Николов – гост, и Яни Николов, баритоните Бранимир Недков и Йордан Христозов, басите Делян Славов и Диман Панчев. Концертмайстор на оркестъра е Ваня Златева, диригент на хора – Александър Чепанов, хореографията на балета е на Марина Змеева-Маркова. 

  „Приятели, щастлив съм да ви поканя на премиерата „Любов, шампанско и кан-кан“! Заедно с прекрасните ми колеги – солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Бургас, ще отпразнуваме моята творческа и лична годишнина, на сцената, с шедьоври от  оперетата и мюзикъла – арии, танци, дуети и ансамбли от най-обичаните заглавия, eмблематични за любимите ми жанрове. Благодаря на ръководството и екипа на Бургаска опера за поканата и организацията на предстоящия музикален празник, официално закриване на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ ’23. Ще се забавляваме заедно в прохладната морска вечер на 4-ти септември в Летния театър на Бургас.“, разказва Марио Николов – предпремиерно.

Марио Николов чества своята кръгла годишнина през м. май т. год. на сцената на Сити Марк Арт Център – София с концерта „„Господин Маркиз, честит рожден ден!”. С предстоящото премиерно заглавие „Любов, шампанско и кан-кан“ Държавна опера – Бургас също засвидетелства своето признание към него – след редица успешни сценични проекти, осъществени на бургаска сцена и в турне. 

В мащабния концертен спектакъл, който ще постави бляскава кода на летния музикален фестивал, са включени произведения, представящи най-доброто от оперетната и мюзикълна литература. На сцената на Летния театър в понеделник, след официалното връчване на наградата „Емил Чакъров“ на Марио Николов, ще прозвучат: арии, дуети и ансамбъл от „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, „Унгарски танц №5 от Йоханес Брамс, арии, дуети и ансамбъл от „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, арии и ансамбъл от „Прилепът“ от Йохан Щраус-син, арии от „Графина Марица“ от Имре Калман, ансамбъл от „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син, балетни изпълнения от „Орфей от Ада“ от Офенбах, „Прилепът“ от Щраус-син, песни от мюзикълите „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу, „Цигулар на покрива“ от Джери Бок, „Фантомът на операта“ от Андрю Лойд Уебър, „Кабаре“, „Страната на усмивките“ и др.

Билети за „Любов, шампанско и кан-кан“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“ – работи и през почивните дни/, касата на Летния театър – след 18.30 часа, преди събитието, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/kontzert-v-burgas-0srd6s?fbclid=IwAR1kYci9Q3OKr-jy97WOA5wQYu54rf2qiCO3_wUcWHSllY0tqYGQxvy1PGo и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1357198/performance.html?fbclid=IwAR3nHupoLku85uJVJw4Y6fINHzWPsp6w4bnN9kfGzIU85MsjAr9xyOOX1cI.

За носителя на наградата „Емил Чакъров“ 2023 – Марио Николов, оперен певец, режисьор, продуцент, сценарист и телевизионен водещ:

Тенорът и режисьор Марио Николов е едно от най-популярните лица на класическото музикално-сценично изкуство у нас. С бляскавите си изяви той

очарова публиката на три континента като гастролира многократно в Европа,

Япония и Америка. Творческата си кариера на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София започва през 1989 г., където изпълнява всички централни тенорови партии. Коронни в певческата му кариера са ролите на Граф Тасило в „Графиня Марица”, Айзенщайн в „Прилепът”, Княз Едвин в „Царицата на чардаша”, Баринкай в „Цигански барон”, Парис от „Хубавата Елена”, Принц Раджами в „Баядерка”, Данило от „Веселата вдовица”, Граф Цедлау „Виенска кръв“, Херцог Урбино от „Една нощ във Венеция“ и много други.

Марио Николов е учил оперно пеене във Висшето музикално училище във

Виена и ДМА „П. Владигеров” в София. Завършил е режисура с магистърска степенв НАТФИЗ “Кр. Сарафов” с профил музикално-сценични спектакли. Завършва и още една магистърска степен – „Продуцентство и креативни индустрии“ в СУ „Св. Климент Охридски“ ФЖМК. Специализирал е в областта на изпълнителските изкуства и културния мениджмънт.

„Прилепът”, „Българи от старо време”, „Царицата на чардаша”, „Графиня Марица” , „Цигански барон”, „Една нощ във Венеция“, „Хубавата Елена“, „Виенска кръв“, „Бал в Савоя”, „Службогонци”, концерт-спектаклите „От Виена до Бродуей”, „Медитеранео”, „Под небето на Париж“ са само част от хитовите постановките на режисьора Марио Николов, които поставя многократно в музикалните театри в София, Велико Търново, Пазарджик, оперните театри в Русе, Бургас, Варна, Констанца /Румъния/ и др.

Марио Николов гостува на всички музикални фестивали у нас, както и на редица международни в Румъния, Русия, Украйна, Германия, Белгия и др.

Носител е на престижното отличие „Златна лира” за цялостен принос в областта на музикално-сценичните изкуства, както и на наградите „Кристална лира” 2010 и „Кристална лира“ 2014-та за върхови постижения в областта на музикално- сценичното изкуство. През 2013-та е удостоен с приза „Музикант на годината” за активна творческа дейност. В края на 2015-та е отличен с Наградата „Постановка на годината“ на националните театри за опера и балет и Министерството на културата в Румъния за режисурата си на оперетата „Една нощ във Венеция“ в Театър за опера и балет – Констанца, Румъния. През 2023 г., на тържествена церемония по връчване на наградите на Министерство на културата „Златен век“, по повод 24 май, е отличен с награда за цялостен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. През същата година получава и почетния знак на Община Пазарджик, за съществен принос в издигане на духовното развитие на общината.

За периода 2013-2015 г. Марио Николов е директор на Държавния музикален

и балетен център София /Национален музикален театър „Ст. Македонски” и Балет „Арабеск”/. От 2018 г. е автор, сценарист и водещ на седмичното телевизионно предаване за класическа музика и джаз по БНТ1 – „Вечната музика“.

За диригента Страцимир Павлов:

Роден на 14.02.1976 г. във Варна, през 1995 г. се дипломира в НУИ „Добри Христов” – Варна, където паралелно с основния си инструмент кларинет, завършва класа по композиция и оркестрово дирижиране на маестро Милко Коларов. През 1995 е приет в Музикална академия – “Панчо Владигеров” – София. но получава и президентска стипендия за Университета на Централен Арканзас където се дипломира през 2001 година.

От 1996г. живее и работи в САЩ, където получава бакалавърска степен по пиано и композиция от UCA и магистърска степен по дирижиране. През този период е удостоен с множество награди от престижни американски конкурси.

От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни хора. Води летни академии за млади оперни певци.

Свирил е за всички живи американски президенти при откриването на Президентската библиотека на  Бил Клинтън.

Някои от имената с които е концертирал са Рей Чарлз, Лаурънс Хамилтон, Адриана Забала и Мая Анджелоу.

        През 2007 г., съвместно с Анн Шотард, създава в Литъл Рок първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство. През същата година е и премиерата на последната му творба, композирана за американска публика.

         През 2008 г. се връща в България и за краткото време оттогава досега попълва биографията си с още много творчески изяви. Страцимир Павлов свири в множество групи, създава собствени музикални проекти, аранжира първия самостоятелен концерт на Орлин Павлов, става преподавател в НУИ „Добри Христов” – Варна.

        През 2010 печели награда на Община Варна за млад учител, през 2012 награда “Варна” за иновативни музикални проекти и през 2013 голямата награда на фондация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството. Дирижира с  успех редица мюзикълни продукции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights