29.02.2024 | 16:04

Вселената на Салвадор Дали пристигна в Букурещ

Снимки: Мартина Ганчева - БТА

Изложбата показва 170 оригинални творби и се оценява на 30 млн. евро

Вселената на Салвадор Дали пристигна в румънската столица. Най-голямата изложба на испанския художник със 170 негови творби, вече е подредена в АРКУБ (ARCUB) – Културния център на Букурещ и очаква широката публика от 13 декември до 12 май. Проектът се оценява на 30 млн. евро. 

Посетителите ще  имат възможност да видят големи и малки скулптури, такива от стъкло, графики, гравюри, литографии, златни миниатюри и бижута с рубини, диаманти, изумруди и сапфири, които са създадени от сюрреалиста и илюстрират неговия гений. В изложбата е включен и известният диван, направен във формата на устните на актрисата Мей Уест, но и елементи, които препращат към вселената на Салвадор Дали като слонове, носорози, часовници, пеперуди и ангели. 

Творбите са част от колекцията на експерта по модерно изкуство Бенямино Леви, която включва най-много произведения на испанския художник и е с неоценима стойност. 

„Бенямин Леви се запознава лично с художника през 60-те години на миналия век и му поръчва серия скулптури от бронз, а по-късно става негов агент“, разказва за БТА Джазмин Мерилин, която работи за Бенямино Леви. Подготовката на изложбата отнема четири месеца. 

“Логистиката беше много трудна. Бяха нужни четири големи камиона, за да транспортираме творбите от Будапеща до Букурещ”, споделя Джазмин Мерилин. 

“Тази изложба е още едно доказателство, че Букурещ расте. Фактите говорят. В румънската столица едновременно се провеждат изложба на Пикасо, Дали и Браунер и това е много за града ни. Културата и образованието формират идентичността. Това сме ние. Затова решихме да инвестираме в изкуство. Това са и силни аргументи да кандидатстваме за европейска столица на културата”, коментира пред журналисти кметът на Букурещ Никушор Дан. 

Още с влизането в Хана “Габровени”, построен от българския лекар и възрожденски деец Никола Василиади, където днес се помещава АРКУБ, а в миналото се събирали хъшове, публиката ще бъде омагьосана от “Танцьорката на Дали”, от воланите на роклята й и нейните чувствени движения в ритъма на фламенкото. И времето танцува в ритъм в една от най-известните творби на Салвадор Дали с един от любимите му символи – разтичащия се часовник. Бронзовата скулптура от 1979 г. пресъздава вечното време, което ту ускорява, ту забавя, ту се разтяга или втечнява. 

Часовникът присъства като символ и в друга творба на испанеца – “Жената на времето”. В едната си ръка тя държи роза – символ на красотата и хармонията, а в другата – часовник. Дали задава въпроса “Зависи ли красотата от времето или е вечна”.

Испанският художник е силно повлиян и от модата. Връзката му със света на “от кутюр” започва през 1930 г. и продължава до края на живота му. В скулптурата “Почит към модата” той прави реверанс към личностите, оказали въздействие върху неговото изкуство: Коко Шанел, Елза Скиапарели, Аманда Лиър.

Салвадор Дали бил очарован и от композитора Лудвиг ван Бетовен. “Когато Салвадор е млад, по време на една буря, образът на Бетовен му се явява като гръмотевичен облак. Така Дали създава скица на главата му, като използва испански еспадрили, напоени с мастило от жива сепия, а по-късно прави и скулптура на Бетовен от бронз”, разказват организаторите на изложбата за БТА.

Цяла зала е посветена на стъклените скулптури, които Салвадор Дали започва да създава през 40-те години в сътрудничество с известната фабрика за кристал “Daum” във Франция – материал, който за Дали представлява идеална среда за „израз на метаморфоза“. Скулптури като „Венера с чекмеджета“ и „Чипендейл носорог“ улавят същността на течната, мека материя и мистериозната й трансформация в твърд материал. 

Не по-малко впечатляващи са златните миниатюри и монети, вдъхновени от бижутата в двора на Краля Слънце Луи XIV, както и скулптурите бижута като “Алиса в страната на чудесата” с диаманти и рубини, “Триумфиращият ангел” с диаманти и смарагд, “Eднорогът” с диаманти, рубини и сапфири. 

Изложбата разкрива и Салвадор Дали като илюстратор, с творби, вдъхновени от и посветени на фантазията, сънищата, религията.

Чрез модерни технологии, публиката ще има възможност да взаимодействат с някои от най-известните творби и символи на испанския художник и да изследва скритите детайли на творбите му.

Салвадор Дали открива страстта си към рисуването като дете, когато се опитва да рисува върху картонени кутии, дадени му от леля му. Родителите му го изпращат при Рамон Пичот, художник импресионист, който е семеен приятел и е свързан с Пабло Пикасо. Именно Пикасо оказва решаващо влияние върху съдбата на младия Дали, като убеждава родителите му да го пуснат да се яви на изпит в Академията за изящни изкуства Сан Фернандо в Мадрид. Дали се доближава до сюрреализма в края на 20-те години на миналия век и се присъединява към групата на сюрреалистите през 1929 г., като скоро става един от нейните водещи представители. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights