22.02.2024 | 13:24

Всичко по организацията на събора „На мегдана на другата България“ в Палма де Майорка е задвижено

Снимка: Станимир Минчев/Танцов състав „България“

Всичко по организацията на деветото издание на събора „На мегдана на другата България“ вече е задвижено. Това съобщи специално за рубриката „БГ Свят“ на БТА Станимир Минчев, ръководител на Танцов състав „България“ в Палма де Майорка, които са домакини на тазгодишното издание на фолклорния събор. 

Той допълни, че всички участващи групи вече имат резервации за хотели, както и закупени билети за пристигане, вече е сключен и договор за предварително обявените дати за провеждане на събора – 11 и 12 май.

„Всичко е задвижено, въпрос на време е да се получат нещата. Работим и по украсата на сцената и декорите. Поръчани са рекламните материали“, допълни Минчев.

Ръководителят на Танцов състав „България“ сподели още, че съборът ще събере участниците и гостите в зала в театър „Трой“, която също е осигурена.

„Съставът ни вече е имал много участия в театъра и се познаваме със собствениците. Договорена е и зала за хоротеката, която е близо до театъра. Ще има двама гост-хореографи за уъркшоп на хоротеката, ще има и музика на живо. Мисля, че ще се получи много добре, всяка от групите е изпратила музиката си и можем да започнем да редим програмата. Има музика от всички краища на България“, сподели той.

Домакините от Танцов състав „България“ подготвят нова хореография за събора, разказа още Минчев и допълни: „Свързана е с темата на събитието и е доста интересно. Ще я покажем на събора“. 

Темата на деветото издание на „На мегдана на другата България“ – „Шарена черга“, е подбрана заради желанието на организаторите да допринесат за по-широко развитие на темата за бащиното огнище и родната къща от всеки край на България, разказа още Станимир Минчев и допълни: „Всеки да покаже неговата си черга“.

„Най-вече се спряхме на темата, за да покажем най-голямата пъстрота на родния фолклор. Да бъде красота!“, посочи той.

Както БТА писа, преди време от Танцов състав „България“ съобщиха, че желание за участие в събора в Палма де Майорка са заявили 70 групи. В тази връзка домакините призоваха участниците да се придържат към регламента и да подготвят изпълнения, които да не надвишават 10 минути.

Осмото издание на фолклорния фестивал се проведе в чешката столица Прага, когато беше обявено, че организатор на деветия събор ще бъде Танцов състав „България“ от Палма де Майорка, с ръководител Станимир Минчев.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights