13.06.2024 | 12:53

Всяко лято Фестивалът „Филипи-Тасос“ представя културни събития в Античния театър

Снимки: Ангел Радилов, "Подиум" - Филипийският театър

Фестивалът „Филипи-Тасос“ се организира съвместно в двете общини и е може би най-важното историческо – културно събитие в региона. То се провежда всяко лято от 15 юли до 6 септември първо във Филипи, а после на остров Тасос. Включва театрални представления на модерни и антични пиеси, музикални събития, класически танци, концерти, филмови прожекции и много други културни събития.

Акценти на фестивала са театралните представления, които се играят на сцените на античните театри в древния град Филипи и в Античния театър на град Лименас на остров Тасос.

Театърът е построен в средата на IV век пр. Хр. и е една от най-старите каменни театрални постройки. Разположен е в подножието на акропола и е ориентиран на юг, за да осигури панорамна гледка към античния град. Изграден е от мрамор. Театърът придобива типично римска форма около I – II век сл. Хр. Реновиран е в разцвета на града във II век сл. Хр.
Филипийският театър е вписан в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Части от театралното здание от късните класически и елинистични времена са запазени. Оцелелите подпорни стени, поддържащи от изток, запад и юг датират от този период.

Филипийският театър е открит от археолози в 1921 година и разкопките по него продължават до 1937 година, проведени от френски археолози. По случай първото представление в театъра, разкопките по него са възобновени, като също така са извършени и реставрационни дейности. Във втория период на разкопките от 1975 до 1992 година археологическите проучвания продължават с изследователските дейности по театъра. В 1992 година започва третият период на разкопки по театъра, който продължава до 2000 година. Едновременно с разкопките са извършени реставрационни работи по закрепване и реновиране на целия театър.

За пръв път след откриването на театъра на сцената му се поставя антична драма в 1957 година. Започва да се провежда и фестивалът „Филипи – Тасос“, малко след възраждането на Филипийския театър.

Останките от Филипи се намират на 16 км от Кавала и на 28 км от Драма. За да стигнете до там тръгнете по отбивката от главния път между двата града. Пред входа на археологическия район има изграден голям паркинг, както и ресторант и кафене. Изградени са спортни съоръжения. Непосредствено след края на паркинга има голям магазин за сувенири.

Фестивалът Филипи-Тасос се организира съвместно в двете общини и е може би най-важното историческо – културно събитие в региона. То се провежда всяко лято от 15 юли до 6 септември първо във Филипи, а после на остров Тасос. Включва театрални представления на модерни и антични пиеси, музикални събития, класически танци, концерти, филмови прожекции и много други културни събития.

Акценти на фестивала са театралните представления, които се играят на сцените на античните театри в древния град Филипи и в Античния театър на град Лименас на остров Тасос.

Снимки: Ангел Радилов – „Подиум“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights