17.07.2024 | 20:07

Втората премиера на „Палечка“ ще бъде в събота, в Бургаската опера

Снимки: Държавна опера Бургас

На 11 ноември от 11 часа детската балетна постановката по режисура на Мария Табакова ще донесе букет от вълнуващи преживявания 

В съботния ден, 11 ноември, от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на балетното изкуство, както и техните родители или близки, на които една от най-обичаните детски приказки на неподражаемия разказвач Ханс Кристиан Андерсен – „Палечка“,  също е била любима, да се готвят за смайващо представление, с ярко артистично присъствие и изумителни специални ефекти. Майсторската адаптация, хореография и режисура на приказния сюжет, представен като детски балетен спектакъл, са дело на Мария Табакова, която миналата година постави на сцената на Бургаската опера друго заглавие, предназначено за деца – „Червената шапчица“, чиято премиера премина с изключителен успех, а постановката продължава да се играе при голям интерес – и в Бургас, и на други сцени в България. В събота в „Палечка“ ще участват чудесни артисти, впечатляваща е и сценографията, под формата на 3D мапинг. Разбира се, ще има и изненади, за да бъде съботната утрин наистина празнична – и за децата, и за по-големите, които все още вярват във вълшебства.

Истинско феерично чародейство ще преживеят и децата, и техните родители, на спектакъла по идея, хореография и режисура на Мария Табакова. Впечатляващ артистично‐музикално‐визуален бисер се роди в репертоара на Бургаската опера на 28 октомври т. год. – на премиерата на „Палечка“! Прекрасни бяха всички балетисти и дариха на децата в залата истински красив повод да продължат да вярват в чудеса.

Сцената в събота, 11 ноември, ще оживее отново – чрез майсторската мултимедия, и ще пренесе последователно присъстващите в уютния дом на Палечка, където тя се появява от вълшебно семенце, дарено на бездетната й майка, и в блатото – при нахалните жабоци, които я отвличат за булка, и в приказна гора с чудни създания и досаден бръмбар‐жених, и в снежна идилия, където тя е намерена, премръзнала, от една мишка‐ хитруша, която я гласи за невеста на слепия къртик, и на финала – във вълшебен замък, където се случват истински чудеса на бала – така, както повеляват традициите на всяка детска приказка, където властват Доброто и Справедливостта…

Прекрасен сценичен тандем ще бъдат отново японката Нанако Сато и италианецът Франческо Русо – като изящни статуетки, дело на източен майстор, те ще предадат заряда на спектакъла, подплатени не само с артистичност и финес, но и с високо техническо майсторство!

Чудесни ще бъдат отново всички на сцената, които ще играят с нескрито удоволствие: Илина Константинова – като Фея, Елена Георгиева – Майка, Натали Иванова – Майка Жаба, Даниел Димитров и Кирчо Желязков – Синове Жабоци, Калина Неделчева – Мишка, Кирил Филипов – Бръмбар и Къртица, Гергана Козарева – приказно създание.

Артистите от балетната трупа на Бургаската опера репетират усилено за втората премиера. Осезаеми са желанието, старанието и отдадеността в творческия процес на постановчика – Мария Табакова, на балетистите, както и на специалистите от техническите служби, които са подготвили постановка на най-високо естетическо ниво. Художник на костюмите е Натали Маркова, мултимедията, която ще пренесе публиката в чудодейна визуална среда, е дело Никола Пешев.

Познатата на всяко дете приказка „Палечка“ за първи път оживя на сцената на Бургаска опера, пресъздадена като балетен спектакъл – на премиерата на 28 октомври. Героите от класическото произведение за деца ще накарат публиката се потопи във вълшебното и истински да повярва в чудеса. Музиката на новата постановка на Бургаската опера е от Едвард Григ, Олег Ходоско, като са включени и музикални колажи.

Ето какво разказва преди втората премиера – с нескривано и обяснимо вълнение, Мария Табакова: „За мен, за пореден път, е огромно удоволствие да работя с артистите и екипа на Държавна опера – Бургас – професионалисти, които не си спестяват и най-малкия детайл. Екипът, с който работя, и този път е изключително интересен“, и добавя:

„В главната роля на и на втората премиера в ролята на “Палечка”  ще видите японската балерина Нанако Сато, а Принца ще изиграе италианският балетист Франческо Русо. За мен е привилегия за работя с тях, работата ни върви изключително динамично и безпроблемно. В спектакъла ще видите различни герои, като жабоци, бръмбар, мишка, къртица и много други, които ще подарят истински букет от емоции на публиката. Няма как и да не изкажа специални благодарности към директора на Бургаска опера – Александър Текелиев, за доверието, което отново ми гласува, постановката се осъществява по негова идея! Очаквам от този спектакъл да предизвика отново силни емоции и бурни аплодисменти в залата за артистите на Държавна опера – Бургас, защото нееднократно са доказали, че ги заслужават“.

A новата детска постановка на Държавна опера – Бургас обещава да стане хит – елате в събота и ще разберете защо!

Сюжетът на премиерния детски балетен спектакъл:

“Палечка “е приказка, създадена от датския поет, пътешественик и разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен  Една жена, много искала да има дете, дошла добрата фея и подарила на жената вълшебно семе, което  се превърнало в красиво цвете а от него се появило очарователно момиченце, голямо колкото човешки палец. Всички я наричали Палечка! В нея се влюбва принцът на приказните елфи и обещава да й подари крила, като неговите, за да летят заедно. Палечка била толкова красива, че била последователно открадвана от жаба, която я харесала за жена на един от своите синове, от майски бръмбар, който я изоставил в гората, а накрая попаднала при една полска мишка, като тя решила да я омъжи за къртицата и да я обрече да живее в тъмнина под земята. С помощта на добрата фея и влюбения в нея принц – Елф, момиченцето успява да избяга и  попада на приказен бал. А какво става на бала – деца…, вие сами ще разберете! (на бала тя получава така мечтаните крила и се омъжва за принца Елф…)

Билети: на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1374048/performance.html и Grabo – https://grabo.bg/burgas/detski-balet-0d74qku

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights