24.07.2024 | 20:34

Втори Национален ученически конкурс за късометражно кино обявиха в Стара Загора

Снимка: Община Стара Загора,архив

Втори  национален конкурс за късометражно игрално кино обявяват в Стара Загора. Това съобщaват на сайта на местната администрация, която е организатор заедно с Международния младежки център (MMЦ) и Центъра за подкрепа за личностно развитие в града (ЦПЛР).

Конкурсът има за цел да открие млади киноталанти и да даде възможност за представянето им пред компетентно жури и широка аудитория. Насочен е към ученици от 14 до 19 години, участващи в различните творчески школи, младежки центрове и центрове за личностно развитие, както и клубове към училища, читалища, неформални групи и други такива. Темата на конкурса е „Покажи ми …“.

В състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове. Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, не се селектират. 

Изпратените филми трябва да са с дължина до 5:59 минути и могат да бъдат заснети с телефон, дрон, таблет, любителска или професионална камера.

Жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства, ще избере до 10 филма, които ще бъдат включени във фестивалната програма. Критериите за тази селекция, както и изборът на победителите, са свързани със сюжета, режисурата, сценария, актьорската игра, качеството на аудио и видео заснемане. Ще бъдат отличени и наградени най-добрите филм, режисьор, актриса, актьор, сценарий и операторско майсторство.

В „Ученически кино фест – Стара Загора 2023“ могат да участват филми, създадени през учебната 2022/2023 година, които не са участвали в други конкурси. Селектираните филмите, се състезават за следните награди: най- добър филм, режисьор, най–добра актриса и актьор, най – добър сценарий, операторско майсторство, както и за най- добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора.Срокът за подаване на филмите е 1 май, филмите, който ще бъдат част от фестивалната програма ще бъдат обявени до 10 май. Фестивалът ще се проведе на 16 юни, когато ще бъдат наградени и победителите.

В рамките на конкурса работи и младежко жури, съставено от млади участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и клуб „Филмарите“ към ММЦ, което  определя по една поощрителна награда във всяка от  категориите. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights