27.02.2024 | 3:06

Второто издание на Балкански театрален фестивал завладява сцената на театъра в Благоевград

За втора поредна година Драматичен театър „Никола Вапцаров“ предлага на публиката едни от най-ярките спектакли от страната и съседните държави в рамките на Балканския театрален фестивал. Сред селектираните заглавия са спектакли на Александър Морфов, Стайко Мурджев, Явор Гърдев и Деян Пройковски, съобщиха от театъра. 

За БТА директорът на театъра Маргарита Мачева разказа, че Балканският театрален фестивал възстановява прекъсната дългогодишна традиция за собствен фестивал. Възраждането му е с надграждане, като излиза извън пределите на страната и на сцената се представят едни от най-забележителните заглавия от съседните страни. 

Близостта на Благоевград със съседни държави дава възможност да направим Балкански театрален фестивал, какъвто до момента в България нямаше, и фокусът на този фестивал да бъдат спектакли от съседните ни държави и България, посочи Мачева. 

Началото на фестивала ще бъде поставено тази вечер на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с представлението „Кентърбърийски разкази“ на Театър НАТФИЗ с класа на проф. д-р Пенко Господинов.  

Програмата продължава в дните до 6-и ноември с три най-значимите събития в българския съвременен театър, а международното участие на тазгодишното издание е от Театър Нови Сад – Сърбия. 

На 3 ноември от 19:00 часа е спектакълът, отличен с най-много номинации (пет категории) на тазгодишните награди „Икар“ 2023 –  „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, с режисьор Стайко Мурджев, посочват от театъра. Спектакълът получава награда „Пловдив 2023“ в раздел „Театър“, както и награда „Икар“ 2023 в категория „Поддържаща женска роля“ за Маргита Гошева.

Тази година международните гости на фестивала от Театър Нови Сад – Сърбия ще представят  зрелищната постановка по великия руски роман от Лев Толстой „Ана Каренина“, с режисьор Деян Пройковски. Спектакълът е донесъл на театъра множество награди и селекции за европейски фестивали, последният от които е „Охридско лято“, посочват от театъра в Благоевград.

„Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, с режисьор Явор Гърдев е петият пиеса във фестивалната програма. Спектакълът на Малък градски театър „Зад канала“ се нарежда сред фаворитите на театралния сезон през 2021 година – получава награда „Аскеер“ 2021 в категория „Костюмография“ 2021 на Свила Величкова и Ванина Цандева, номиниран е в още пет категории за „Аскеер“ 2021 и в една за наградите „Икар“ 2021. В представлението участват едни от най-известните и обичани актьори, познати от телевизионния екран и театралната сцена, посочват от театъра.

Балкански театрален фестивал 2023 ще бъде закрит на 6 ноември със спектакъла „Антигона“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. След седемгодишно отсъствие от българската сцена, режисьорът Александър Морфов поставя ярък театрален, ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова. Александър Кънев и Ованес Торосян, посочват от театъра в Благоевград. Спектакълът   е  отличен  с  награда   „Аскеер“  2023   в   категория   „Най-добро представление“, освен това получава още две номинации в категориите „Режисура“ и „Подържаща женска роля“, както и номинация за „Икар“ 2023 в категория „Майсторско техническо осъществяване“, допълват организаторите на Балкански театрален фестивал.

Програмата на фестивала включва и конкурс за млади режисьори, който дава възможност да представят проект, а един от участниците ще получи предложение за реализиране на спектакъл в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ през следващия сезон.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Община Благоевград, „Хитачи Енерджи“, Хотел „Парк Бачиново“, Хотел „Алфа“ и Хотел „Дива“, посочват организаторите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights