08.12.2023 | 18:19

Във Варна откриха поредния фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

Варна ще е кино в предстоящите осем дни, обяви при откриването на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ директорът на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров. Беше изразена почит към актрисата Меглена Караламбова, която присъства в залата на Фестивалния и конгресен център. Нейният образ от ролята й във филма „Татул“ краси плаката на 41-вото издание на „Златна роза“. Организаторите показаха монтаж с емблематични нейни роли във филми като „Осмият“, „Бяла магия“, „На границата“, „Татул”, „Сбогом, мамо“, „Църква за вълци“, „Чичо Коледа“ и др..

Близо 60 игрални филма и сериали ще се срещнат със своята публика във Варна, каза още Тодоров на откриването. В конкурсната програма ще се борят 12 пълнометражни и 25 късометражни заглавия, голяма част от тях дебютни и е повод за гордост, че се дава платформа на толкова млади автори да покажат своята работа и да премерят сили, допълни директорът.

За първи път на „Златна роза“ има и състезание за телевизионни сериали като формат, който също е обект на държавно подпомагане чрез НФЦ, отбеляза артистичният директор на фестивала Александър Донев. Той представи на публиката членовете на журитата, които ще оценяват пълнометражното и късометражното кино, както и младежкото жури.

От името на Община Варна на откриването присъства заместник-кметът Ралица Герасимова.

Фестивалът „Златна роза“ стартира с документалния филм „Последният гларус“ на Тонислав Христов. Режисьорът ще гостува на форума и със своя игрален филм „Добрият шофьор“, който е в конкурсната програма.

„Златна роза“ продължава до 28 септември, когато е награждаването. В програмата са предвидени освен прожекции още и дискусии, представяния на книги и лекции. Ще бъдат отбелязани годишнини на актрисите Мария Статулова и Меглена Караламбова, както и 100 години от рождението на Апостол Карамитев и на Петър Слабаков.

И тази година фестивалът ще обърне внимание върху важни за киното теми като ги дискутира с представители на гилдиите, критици и журналисти. Фокусите са – телевизионни сериали (новото в програмата тази година), късмометражното кино и неговото разпостранение, жанрово и тематично многообразие, и историческото кино. Ето как са разпределени по дни:

23.09./събота/ 15.00 – „ПЕРСПЕКТИВИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ СЕРИАЛИ ЗА ТЕЛЕВИЗИОННО ИЗЛЪЧВАНЕ“.

24.09./неделя / 15.00 – „БЪЛГАРСКИЯТ КЪСОМЕТРАЖЕН ИГРАЛЕН ФИЛМ ДНЕС: ТЕМИ, ТВОРЧЕСКИ ПОЧЕРЦИ, ПУБЛИКИ“.

26.09./вторник/ 15.00 – „БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО НА ИСТОРИЧЕСКА ТЕМА: СЪВРЕМЕННИ ПРОЕКЦИИ И УРОЦИ НА ИСТОРИЯТА“.

Дискусиите са с вход свободен и се провеждат в зала Пресцентър.

Кити Бончева 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights