22.04.2024 | 0:44

Във Великотърновския театър започнаха репетициите за световната премиера на операта „Хората на Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойман

Световната премиера на операта „Хората на Борг“ подготвя Великотърновският театър, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

На трети март в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново започнаха репетициите за световната премиера на операта „Хората на Борг” на австрийския композитор Хелмут Нойман. Събитието е под почетния патронаж на Нейно Превъзходителство Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас. Организатори са Австрийско-българското дружество, Община Велико Търново, Сдружение за култура „Лилавият лебед“ във Виена, Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе и Музикално-драматичния театър в старата столица.

Операта ще бъде представена за първи път пред публика на 19 март в голямата зала на театъра, а специален гост на премиерата ще бъде композиторът Хелмут Нойман. Спектакълът е с вход свободен и е подарък за жителите и гостите на Велико Търново за празника на старата столица- 22 март, уточни за БТА директорът на Великотърновския театър Васил Вълчев.

Над оперното заглавие работи международен екип, начело с диригента маестра Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са поканени режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на Великотърновския театър. 

Операта е написана през 1981 г. в 12-тоновата музикална система и представя хармонии и мелодии, непознати за ухото както на публиката, така и на музикантите. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от световно значение.

Автор на либретото е Оскар Вилнер, който работи по едноименната тетралогия на най-известния исландски писател Гунар Гунарсон, автор на множество книги и новели. Операта описва живота на един известен с достойнството и честолюбието си исландец, неговите синове, тяхното обкръжение, както и дълбокото грехопадение, развито в един драматичен конфликт. Показана е и ролята на жената в изолираното островно общество на Исландия. Крайъгълен камък в операта е прошката. Именно тази тема привлича Хелмут Нойман да се заеме с превръщането на литературния шедьовър в музикална приказка.

Сценичното решение на режисьора и сценографа е да вплетат дигиталните технологии с културно-историческото наследство на Европа като използват архивни кадри от първия исландски филм, създаден по книгите от поредицата „Хората на Борг“. За мултимедията ще бъдат използвани кадри от филма, които са възстановени дигитално.

Проф. д-р Хелмут Нойман е австрийски композитор, музикален педагог и виолончелист. Той живее и работи в Исландия в периода 1959-1964 г. и остава силно свързан с контрастиращата страна в арктическия кръг дори след завръщането си в Австрия, уточниха организаторите. Като председател на Австрийско-исландското дружество той организира редица събития, свързващи двете култури. Затова е отличен с високи държавни отличия, сред които са Сребърен медал на честта за заслуги към Република Австрия, Държавна награда за музика на Долна Австрия, Голям рицарски кръст на Исландския орден на сокола, Златен медал на честта за заслуги към провинция Долна Австрия, Златен почетен медал за заслуги към Република Австрия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights