13.06.2024 | 14:05

Възрожденското дело на Ахил Карамузов

Ахил Карамузов, снимка: "Подиум", архив

На 1 март 2023 година се навършват 90 години от рождението на Ахил Евтимов Карамузов – добрички музикален педагог, цигулар, историк, краевед, изследовател и летописец на музикалния живот в Добрич, с принос към добруджанската култура.
По повод годишнината, библиотеката организира изложба на библиотечни документи, която представя всички книги на Ахил Карамузов, негови публикации, материали за него. На вниманието на посетителите са и документи от неговия личен архив, съхраняван в библиотеката. Това са ръкописите на „Летопис на музикалната култура в Добрич (1878-1998)“, „Летопис на музикалния живот“ и „Музиката в Добрич през II-та половина на XIX и XX век“, „Симфонизмът в музикалния живот на Добрич“, статии, доклади, кореспонденция, програми. Гостите на изложбата могат да се запознаят с поредица от статии в периодичния печат, в които авторът хронологично разказва за активния и наситен със събития музикален живот в Добрич и Добруджа от средата на XIX век до наши дни.
Изложбата се намира в централното фоайе и може да бъде разгледана от 1 до 31 март 2023 г.

Ахил Карамузов е роден в гр. Каварна на 1 март 1933 г., през 1952 г. завършва Средното музикално училище „Добри Христов“ във Варна със специалност цигулка, а през 1956 г. – Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години е учител в средните училища в Добрич, преподава цигулка в Детската музикална школа, инспектор по музика към Окръжния съвет за изкуство и култура, директор на окръжното представителство на Главна дирекция „Българска музика“, възпитател в Средношколско общежитие. По време на дейността му в Съвета за култура (1967-1971 г.) хоровата самодейност в Добричка област се издига на по-високо ниво. Създава се Хорът на учителките в Добрич; Хор „Черноморски звуци“ в Балчик, който дотогава няма диригент, започва да работи; Детският представителен хор на Добрич, създаден от Маестро Захари Медникаров през 1961 г., дава заявка за още по-високи постижения. Резултатите не закъсняват – през 1969 г. на Третия републикански фестивал за хорово майсторство и трите състава завоюват медали. С голям успех се развиват и народните състави в областта, всяка година се организират фолклорни десетдневки, в които участват най-изявените български и чуждестранни ансамбли. Отдел „Музика“ на Съвета за изкуство и култура работи в тясно сътрудничество с Музикалното училище във Варна, дори приемните изпити се провеждат в Добрич и така много млади хора откриват своето призвание в музиката.


Класическата музика заема достойно място в културния афиш на областта по времето на работата му в окръжното представителство на Главна дирекция „Българска музика“- на сцените на Добрич и окръга гостуват Петербургската, Дрезденската, Бигдошката, Софийската, Бургаската и Варненската филхармония, също и Варненската народна опера. Гостуват всички имените български певци и инструменталисти, както и много известни чуждестранни изпълнители. По това време се поставя и началото на „Седмицата на камерната музика“ в Добрич.
Ахил Карамузов е автор на 8 книги, над 400 статии в централния и местния периодичен печат, участва в превода от гагаузки език на книгата на Дмитрий Гургуров „Гагаузите – потомци на славяно-българите“. Двуезичният албум „Летопис на музикалната култура в Добрич 1878-1998“ е великолепно оформено и луксозно издание, включва 133 снимки и е истински документален разказ в образи и дати, „визитна картичка на добруджанската духовност“.

Негово дело е фотоизложбата за музикалния живот в Добрич от Освобождението до края на XX век, представена в Добрич (1995 и 2005), Варна (1998) и Каварна (1999).
За активна изследователска дейност и принос в проучването на музикалния живот в Добруджанския край и страната е вписан в Почетната книга на Община град Добрич. Носител е на „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, член на Съюза на учените в България – клон Добрич и на Дружеството на краеведите, активен дарител на Регионална библиотека „Дора Габе“. През 1995 г. получава Награда за изключително възрожденско дело за разработката си „Музикалният живот в Добрич по време на румънската окупация 1919-1940 г. от конкурса на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“.
Проф. Емил Янев, български хоров и оркестров диригент и педагог, казва: „…Уважаеми жители на Добрич, Вие сте щастливи, че между вас живее личност като Ахил Карамузов – личност, която тихо, без пресконференции и афиши, върши своето голямо дело – културния летопис на град Добрич и региона.“
Земният път на Ахил Карамузов приключва на 7 януари 2021 г.

РБ „Дора Габе“ Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights