18.07.2024 | 15:22

В БАН представиха проект за пощенска карта в чест на Светлин Русев

Проект за пощенска карта в чест на Светлин Русев бе представен днес в сградата на Българската академия на науките (БАН). Поводът е 90-годишнината от рождението на академик Светлин Русев. 

„Проектът е изработен по инициатива на плевенската общественост. Светлин Русев е плевенчанин. Това е една от инициативите, с които ще бъде отбелязана неговата годишнина. Кулминацията ще е на 12 юни в БАН“, каза председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

„Приятно ми е като председател на съюза да съм днес на това събиране, на което имам удоволствието да представя пощенската карта по повод 90-годишнината на Светлин Русев. Изданието ще ламинираме в началото на юни по желание на плевенската общност и на г-н Румен Петков“, каза председателят на Съюза на българските филателисти (СБФ) Спас Панчев. 

По време на събитието председателят на СБФ награди княз Алексей Лобанов-Ростовски със златната значка на СБФ и го обяви за почетен член на съюза.

„Княз Лобанов е наш стар приятел, години наред имахме възможност да общуваме като колекционер и като ценител на българското, създадохме съвместно няколко издания“, каза Панчев. 

Дизайнът на проекта  за пощенската карта е на художничката Яна Анева. 

„Основната цел на дизайна беше да поставя картината във водеща роля, като степенувам различната информация по ясен и отчетлив начин. Написах името с ръкописен шрифт, за да създам усещане за лично присъствие. Първоначалният вариант беше в четири варианта, с насоките на професионалистите достигнахме до този“, каза художничката.

„За Светлин Русев може да се говори много, но е хубаво да си припомним той какво ни казва. Ще цитирам едно интервю на Кеворк Кеворкян  със Светлин Русев. То е по една дума въпрос и една дума отговор. Но с тези думи Светлин Русев ни казва много“, каза Румен Петков и прочете част от това интервю.

„Непрежалимият приятел? – Денят. Омразният човек? – Подлецът. Личността? – Дефицит. Българин? Левски. България? – Рана. Нещастието? – Предателството. Дългът? – Изпитание“. Това е малка част от това интервю от преди много години и мисля, че днес трудно може да променено нещо в отговорите за дълга, и за раната, и за предизвикателствата, и за предателствата“, припомни Петков.

„Благодаря на филателическата общност, която даде възможност да се публикува този пощенски плик. Но защо не пощенска марка? Защото в министерството на транспорта, което отговаря за пощенските марки в България, има личности, които са против издаването на пощенски марки, които отбелязват великите умове на България. Срам на министерството на транспорта и чиновниците, които блокират създаването на пощенска карта на Любомир Левчев. Срам на министерството на транспорта и чиновниците, които блокират издаването на пощенска марка на Любомир Левчев и на картини за подписването на края на войната между Русия и Турция“, каза княз Лобанов. „Светлин Русев внесе духовния експресионизъм в България. И с това е известен не само в България, но и в чужбина“, допълни той.

„Има регламент за кръгли годишнини, за юбилеи се издават марки. 90-годишнината не е юбилей. Има и тематичен план на изданията. Ако миналата година бе направено навреме предложение, убеден съм, че министърът на съобщенията би приел такова предложение и би го включил в тематичния план“, обясни Спас Панчев.

На събитието присъства и принц Майкъл от Кент, който е на посещение в България по покана на международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и княз Алексей Лобанов-Ростовски.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights