15.07.2024 | 8:55

В Болградската гимназия бе представена книгата „Академик Александър Теодоров-Балан – опит за история“ на Георги Казанджиев

Снимка: Болградска гимназия "Георги С. Раковски"

В Болградската гимназия „Георги С. Раковски“ бе представена книгата „Академик Александър Теодоров-Балан – опит за история“ на българския писател и краевед Георги Казанджиев от гр. Добрич.

В събитието взеха участие гимназисти, преподаватели, както и представители на българската общност от град Болград и с. Кубей – родното място на академик Теодоров-Балан.

В книгата се разказва за живота на академик Александър Теодоров-Балан, родом от бесарабското българско село Кубей в днешна Южна Украйна. В труда са представени основно факти от живота на академика като студент и за живота му в България, където той се отдава на българската наука.

Написването на тази книга е по поръчка на българската община „Света София“ в град Измаил, сподели авторът по време на представянето в Болград.  

Директорът на Болградската гимназия Снежана Скорич подчерта, че Георги Казанджиев посвещава книгата на хилядите бесарабски българи, които никога не забравят Майка България и своята идентичност, както и на жителите на село Кубей, които почитат паметта на академик Александър Теодоров-Балан. 

„С решение на педагогическия съвет на гимназията Георги Казанджиев бе удостоен със званието „Почетен гимназист“. Той получи високото отличие на гимназията за дългогодишна всеотдайна изследователска дейност, свързана с бесарабските българи и тяхната историческа съдба, за увековечаване на паметта на славните възпитаници на Болградската гимназия“, сподели специално за рубриката „БГ Свят“ на БТА Снежана Скорич.

КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА В ОДЕСА СВЕТЛАНА ДРАГНЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights