12.04.2024 | 20:26

В галерия “Графит” представят изложбата “ДОКОСНИ МЕ” – абстрактна керамична скулптура и живопис на Наталия Валтер

На 31 октомври (вторник), от 18:30ч., в галерия “Графит” Варна, бул. „Княз Борис I” 65ще бъде открита изложбата “ДОКОСНИ МЕ” – абстрактна керамична скулптура и живопис на Наталия Валтер.

Manibus, non oculis: изкуството на Наталия Валтер, което може да се докосне
 Както казва Маршал Маклуън: „В една визуална култура твърдението, че скулптурата е предимно осезаема и само отчасти визуална, е парадокс. Всъщност осезанието е почти недискутиран въпрос, но въпреки това то има решаваща роля в света на изкуството.“
Днес терминът „touch art“ е все по-често срещан в съвременното изкуство, прилаган към вид изкуство, което може да се нарече тактилно.
Бъдещата скулпторка Наталия Валтер създава изкуство, което може и трябва да бъде докоснато, и по този начин изгражда своя диалог със зрителя. Предлагайки му да наруши правилото, което обикновено се прилага в храма на изкуството (никакво докосване с ръце), художничката кани наблюдателя в личното си пространство, където всяка линия и детайл могат не само да бъдат видени, но и да се запознаем с тях чрез тактилно възприятие. Гладките заоблени форми на керамичните й скулптури могат не само да се видят, но и да се усетят, да се слеят с тях, като по този начин стават част от нейното изкуство.
Манифестирайки „Аз съм моите ръце“, скулпторката не само разказва своята лична история; чрез изкуството си тя изследва преди всичко нови аспекти и страни на самата себе си, търсейки улики за разгадаване на невидими нюанси и емоции.
За зрителя това също е предизвикателство: всяка извивка на формата го кани на лично пътешествие на фантазията и емоциите чрез сетивно преживяване.
 
Touch art все още не се е развил като самостоятелна форма на художествена дейност; той няма признати шедьоври в историята на съвременното изкуство, нито пък има дълга и непрекъсната традиция.  Въпреки това художниците са експериментирали с усещанията и преди: Умберто Бочони и Маринети са говорили за тактилно изкуство, а днешните пърформанси на Марина Абрамович в много отношения приканват зрителя да опознае себе си чрез докосване на живо тяло… 
Наталия Валтер интерпретира по нов начин минимализма на древното цикладско изкуство, както и творчеството на Жан Арп, Хенри Мур и Барбара Хепуърт. Вследствие на вдъхновението си художничката създава съвременен диалог между материалите и собствения си вътрешен свят. Тук не само нейната собствена чувственост, но и тази на зрителя става част от всяка скулптура и по този начин изкуството се превръща от наблюдаем обект в интимно преживяване.
 
Ето как изкуството на Наталия Валтер отрежда на тактилността решаваща роля в нейното творчество. Тя предизвиква навиците, като пренася зрителя в свят, в който изкуството е нещо повече от красив образ, в който то става част от нас самите.

Изложбата ще бъде експонирана до 14 ноември 2023 г.
 
Юлия Съсалова
Куратор, критик, член на Международната асоциация на художествените критици.
Заместник-председател на Института за средиземноморска култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights