23.02.2024 | 11:26

В галерия „Средец“ откриха изложба на Цветана Щилянова по повод 120 години от рождението ѝ

Снимка: ХГ - Казанлък

Художествена галерия – Казанлък представя изложбата „Пред статива“, посветена на 120 години от рождението на Цветана Щилиянова. Събитието се реализира в партньорство с галерия „Средец“ и с подкрепата на Министерство на културата.

Израснала в Казанлък, Цветана Щилиянова е сред авторите от които имаме запазени произведения и редица сведения, но не и сглобен цялостен разказ. Цветана Щилиянова се заявява на художествената сцена у нас в средата на 20-те години на ХХ в. и е активна като творец почти до началото на 90-те години на миналия век. Пътят й започва с преминаване през пълния курс на обучение в Художествената академия в София (1928), а след това и със специализация във Франция (1929–1933). Престоят й там се оказва ключов по отношение на нейното професионално израстване и с прибирането си в родината тя бързо успява да се наложи като художник-портретист, изобразяващ водещите лица на ХХ в. Като член на дружество „Съвременно изкуство“ от 1923 година художничката участва в дружествените изложби, а също и като техен представител в редица Общи художествени изложби, реализирани в столицата. В края на 20-те години на ХХ в. се сформира Секцията на жените художнички към Дружеството на българките с висше образование, в чиито изяви Щилиянова също се включва. Тя е от онези дейни творци, които успяват да реализират и не малко самостоятелни прояви (1936, 1939, 1956, 1961, 1977). Признание за отдадеността на изкуството и знак на уважение за дългогодишната й дейност е награждаването й с орден „Кирил и Методий“ – II степен (1973) и орден „Кирил и Методий“ – I степен (1983).

В настоящата изложба са представени множество картини на авторката от колекцията на Тома Николов. Подбрани са картини в жанровете „Портрет“ и „Натюрморт“, рисувани от края на второто до края на осмото десетилетие на ХХ в., като е направен опит да се проследи визуално развитието на художничката през десетилетията. Десетилетия, в които авторката овладява не само техниката на маслената живопис, но и на работата със сух пастел. Творчеството й не се отличава с много разнообразни подходи на работа, но през показаните пастелни произведения зрителят има възможност да усети майсторството, до което тя е достигнала в боравенето с тази не толкова популярната за онова време техника. Не на последно място – почитателите на изкуството сами ще могат да оценят възможностите на Цветана Щилиянова да вниква в „портретувания“ обект и/или субект. Умение, която тя развива не само в профилираното учебно заведение, а и под напътствията на Петър Дънов, чиято последователка е. Умение, което не само показва параметрите на таланта й, но ни дава възможност да надникнем отвъд образа, в онези чужди светове, които тя е видяла и до които ни е допуснала заставайки пред статива, за да ни завещае богатството от образи и душевности.

В последния ден на изложбата (12 януари 2024 г. от 17 ч.) предстои представянето на книжно издание,  в което са побрани повече от 50 творби на художничката, както и студия за нейния житейски и творчески път. Книгата, която е първата, посветена на авторката, е двуезична и отпечатването й се финансира от Министерството на културата. 

ЕКИП, РАБОТИЛ ПО ПРОЕКТА:

Рамона Димова – куратор

Георги Шаров – дизайнер

Нено Серкерджиев – транспорт

Лора Султанова – коректор

Трейси Спийд – преводач

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights