17.07.2024 | 19:39

В Добрич откриха Националната филателна изложба „ДОБРИЧ ФИЛЕКС 2023” (снимки)

Снимки: Ангел Радилов

На 85 табла са изложени експонати от откритата днес в Добрич Национална филателна изложба „Добрич Филекс 2023“. Във фоаетата на Регионална библиотека „Дора Габе“ са представени най-добрите български експонати в класовете „Тематика“, „Максимафилия“, „Отворен клас“ и „Едно табло“. Комисар на изложбата е инж. Димитър Чернев, председател на филателно дружество „Добруджа“ – Добрич, който откри изложбата.
След откриването започна и валидиране на марки в блок „Български будители“.
В Детско пощенско-филателно училище с ученици от СОУ „Св. Кл. Охридски” се проведоха беседи на тема „Българските будители – искрици от миналото” – за първите български пощенски марки и личностите на марките „Български будители“, открити филателни кръжоци – изпращане и обработване на пликове и карти от децата със специалния печат „Детска поща“, разглеждане на експозициите с модератори: филателисти, историци лектори – Г. Дечев, инж. Г. Мъндев, Ал. Алексиев, Н. Пенев, инж. Дим. Чернев; библиотечни специалисти и пощенски служители.
По-късно днес, от 14.30 ще бъде валидирана пощенска марка „125 г. от рождението на писателя Димитър Талев“ с участието на преподаватели и ученици от СОУ „Димитър Талев“ – гр. Добрич, Открит урок по темата.
За 15.15 часа е предвидена среща на членове на Специализирания експертен съвет по маркоиздаване с колеги – филателисти
В 17.30 часа е насрочена Литературна среща – на фокус книгите „Апостола: трагедия в пет действия“ от Георги Заркин, представя Лъчезар Заркин, педагог и документалист и „Георги Раковски – новооткрит ръкопис от 1956 г.“, представя издателят Александър Алексиев, колекционер и изследовател на българските старини.
На 21 октомври, от 10.00 часа е валидирането на малотиражно издание „Опазване на околната среда – Черен лешояд“, птица от Червената книга на България
От 10.30 до 14.30 е насрочена Национална среща за размяна.
Националната филателна изложба „Добрич Филекс 2023“ може да бъде разгледана от 20 до 26 октомври 2023 г.
Събитието е организирано от Съюза на българските филателисти и „Български пощи“ ЕАД, и с участието на Филателно дружество „Добруджа“, БАН, Регионална библиотека „Дора Габе“, НЧ „Йордан Йовков – 1870“.
Организаторите апелират, посетителите на изложбата да дарят книги за българската диаспора в Бесарабия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights