24.07.2024 | 22:25

В Добрич стартира пленерът „ХАРТИЯТА – ДОМ ЗА СПОМЕНИ“ 2023

Снимки: "Подиум"

За поредна година Художествена галерия – Добрич е инициатор и домакин на пленер „Хартията“ в партньорство с х-л „Вила ди Полета“ и с финансовата подкрепа на Община град Добрич.

На специална пресконференция днес бяха представени участниците в пленера: ВАЛЕНТИН АСЕНОВ – ХЪКЪЛА, ВЕРЖИНИЯ МАРКАРОВА, ДЕСИ ДЕНЕВА, ЕВЕЛИНА ХАНДЖИЕВА, КАЯ ЦЕНКУЛОВСКА, МИЛЕНА АЛДЖАБАРИ, ПАВЛИНА СЪРБОВА, ТОДОР ОВЧАРОВ, ЯНКО НЕНОВ И YUELAI RUAN – КИТАЙ. Участниците бяха поздравени от кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, както и от ортанизаторът и директор на ХГ Добрич Недко Недев.
10-те художници ще творят при отворени врати, пред погледите на зрителите в работната атмосфера на една от залите на Художествена галерия – Добрич, което ще даде възможност за проследяване на целия творчески процес – от възникване на идеите до визуалната им реализация.
„Хартията“ е тема, по която Художествена галерия – Добрич работи от 1995 г. Десетилетия галерията активно организира международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са художници от 17 страни.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов и Недко Недев, директор на ХГ

Проектът носи заглавие „Хартията – дом за спомени“ и акцент в него е способността на хартията да съхранява истории, да запечатва емоции и моменти. Използвайки богатите възможности, изобилието на качества, съвременното тълкуване и концептуално третиране на материала, темата на тазгодишното издание предоставя неограничени възможности на авторите в избора на творчески подход и техники за постигането на определено въздействие при създаването на творбите си.

Програмата включва пет вечерни срещи, в които участниците ще представят пред публика свои идеи, проекти и творчески опит, виждания за изкуството и в частност за работата с хартия.

Изложбата с творбите създадени по време на пленера ще бъде открита на 7 септември /четвъртък/ от 18:00 ч. в ХГ – Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights