20.07.2024 | 5:49

В Женева откриват изложба „Традиционното българско изкуство днес“

Изложбата „Традиционното българско изкуство днес“ предстои да бъде открита на 11 май в Женева. Поводът е Денят на Светите братя Кирил и Методий. Събитието е в рамките на честванията на Деня на Европа, съобщават от Министерството на културата.

Експозицията се осъществява под егидата и с помощта на Постоянното представителство на България към ООН и другите международни организации в Женева. Организатор е Асоциация за българско образование, култура и традиции „Д-р Стамен Григоров“.

В рамките на 9 дни публиката ще има възможността да се запознае с традиционното българско изкуство в иконописта и дърворезбата в съвременна интерпретация.

Изложбата показва селекция от над 40 творби – икони, дърворезби и малки мебели – сътворени от ученици на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска Школа”, гр. Трявна, към Министерството на културата на България. На откриването ще присъства директорът на училището Орфей Миндов.
Началният час на откриването е 19:00 местно време, а адресът е: 34 Chemin des Colombettes – във фоайе-галерията на новата сграда на WIPO (Световната организация за защита на интелектуалната собственост).

Необходимо е потвърждение на присъствие на тел. 022 798 0300 или e-mail: info@mission-bulgarie.ch най-късно до 8 май.

Асоциацията за българско образование, култура и традиции „Д-р Стамен Григоров“ е активна от юни 2019 г., наречена е на българския микробиолог, чиято изследователска работа в Женева е един от мостовете, свързващи България и Швейцария. „Нашите цели са да поддържаме, съхраняваме и популяризираме, наред с българския език, културните постижения и древни традиции на страната ни“, допълват от организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights