25.06.2024 | 21:07

В КАВАРНА СЕ ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ ТЕАТРИ „КАВАРНА 2024“

Снимка: Община Каварна

Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2024 “ се провежда от 2 до 7 юни в морския град, съобщават от морската община.
Той се организира от Община Каварна и НЧ „Съгласие – 1890“, и преминава под патронажа на кмета Елена Балтаджиева.
Театралната сцена на НЧ „Съгласие – 1890“ се превръща в притегателен център на 24 любителски състава от страната, дошли да представят своето театрално любителски изкуство.

През фестивалната седмица, гостуващите състави ще бъдат оценявани от компетентно жури в състав: Председател Стефан Спасов – актьор, режисьор, директор на драматичен театър „Йордан Йовков“ град Добрич, Гергана Христова – актриса в младежки театър „Николай Бинев“ град София и Мария Гинкова – актриса в драматичен театър „Йордан Йовков“ гр. Добрич.

Театралният форум бе открит от г-жа Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна, която в словото си изтъкна:“Вече 26 години Националният фестивал на любителските театри с международно участие отстоява присъствието си в културния календар на града ни.
Дадохме му и определението „Фестивалът – любов!“
Защото театърът се получава само с взаимна любов и вяра.
И колкото повече има любов и вяра, толкова повече се изразява творческата лудост и радост от играта на сцената, от допира с дъха на публиката“ и „Театърът, макар и любителски, носи своя вечен смисъл на изкуство, изпълнено с движение на чувства и мисли между сцената и зрителите в залата.
Театърът е голямата магия.
Магия, която ще продължи в Каварна до 7 юни, с 24 –ри на брой представления, играни в Каварна от състави от различни краища на страната. Магия, която вълнува, възпитава, провокира и сближава да има своя публика, да ражда нови приятелства.
Магия, която всеки един носи в себе си и я предава.
Тази вечер се вдига завесата на 26-тото издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2024″“.
На тържествената церемония по откриване на ХХVІ-то издание на Националния фестивал на любителските театри „Каварна 2024“ огънят на Мелпомена запалиха най- младите актьори от Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев“ при Народно читалище „Съгласие – 1890“ – Инна Василева и Янаки Георгиев.

 Първата театрална вечер на фестивала открива Театрална школа „Талантино“ при Военен клуб гр. Бургас с пиесата „ Домът на Бернарда Алба“ от Федерлико Гарсия Лорка.
По-рано, през деня зрителите аплодираха три представления от гр.Разград – „Районна болница“ от Христо Бойчев, гр. Суворово – „Вражалец“ на Ст. Л. Костов и с. Драганово – „ Ревизор“ на Н. Гогол.
 Театралният фестивал на любителските театри е единственият фестивал, в който няма ограничение за жанрове и възраст. Заглавията на пиесите, които предстои да видим през тази седмица красноречиво ще докажат отново смисъла, силата и любовта към театралното изкуство.

С „Осем заподозрени“ се представи Клуб „Театър“ при Младежки център – Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights