17.07.2024 | 20:33

В Левски започват Празниците на изкуствата „Парцалев 2024“

В Левски днес започват традиционните Празници на изкуствата „Парцалев 2024“, посветени на известния български актьор Георги Парцалев. Това съобщи Любка Христова от общинската администрация.
Началото ще бъде поставено с награждаване на отличените автори във второто издание на Националния литературен конкурс за хумор и сатира „Георги Парцалев – Българският рицар на смеха“. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата. Голямата награда „Рицар на смеха“ тази година е за автори до 18 години за високо художествени произведения с ярък израз на пречистващата сила на смеха.
Припомняме, че през миналата година бе първото издание на конкурса, което привлече автори на различна възраст от цялата страна. От тази година конкурсът е разделен по възрастови групи и затова се приемаха творби само на млади автори до 18 години.
От Община Левски обявиха и имената на отличените автори. Носител на първа награда е 17-годишният Томислав Димитров от врачанското село Костелево. На второ място е класирана 18-годишната Мария Бончева от пазарджишкото село Добровница, а приза за трето място журито на конкурса е присъдило на 16-годишния Любомир Панчев от град Левски. Специално отличие е присъдено на Симона Василева от Сливен.
След церемонията по награждаване, ще бъде прожектиран филмът „Градът на Парцалев“ с режисьор Христо Димитров.
Програмата на празниците продължава в дните до 18 юни, включително, с театрални представления и концертът „Световното кино в музиката“ на Хилда Казасян и Плевенска филхармония.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights