В Ловеч ще бъде представено изданието „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“

В Ловеч ще бъде представено изданието „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“, което показва ценните ръкописи, които бяха изследвани и реставрирани от екип специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи директорът на музея в Ловеч Капка Кузманова. Представянето е днес, 22 май, в камерната зала на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“.

Автори на изданието са  проф. дфн Боряна Христова, проф. дфн Искра Христова-Шомова и проф. Елисавета Мусакова. Книгата съдържа резултати от изследване по проект „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Проучването и реставрацията на ценните славянски ръкописи, които се съхраняват в Регионалния исторически музей в Ловеч, започва през 2017 г. Сбирката от писмени паметници на музея съдържа 23 ръкописа, като най-ранният сред тях е Осмогласник, датиран към средата на ХIII век, каза Кузманова.

„Всеки един  средновековен ръкопис, независимо къде се съхранява  в България, дали е в музей,  дали в библиотека, дали в архив, наистина е безценен, защото много от нашите най-красиви средновековни ръкописи са в чужбина, до които ние нямаме достъп“, посочи директорът.

 Част от паметниците показват връзки с други български писарски центрове от различни епохи, но по-повечето са създадени в Ловеч от местни книжовници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *